Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Francúzske voľby NAŽIVO, rozhodovali o Európe: Tesný boj posiela do druhého kola túto dvojicu!

Emmanuel Macron s manželkou Zobraziť galériu (27)
Emmanuel Macron s manželkou (Zdroj: SITA/AP/Christophe Ena)

PARÍŽ – Už je to tu! Francúzi odhlasovali v dlho očakávanom prvom kole prezidentských volieb. Na akú cestu zavedú jednu zo zakladajúcich krajín Európskej únie jej občania? Po spočítaní 97% hlasov je vo vedení centrista Emmanuel Macron v tesnom závese s krajne pravicovou radikálkou Marine Le Penovou.

Viac ako 47 miliónov voličov malo v nedeľu na výber z 11 kandidátov. Štyria hlavní kandidáti - Emmanuel Macron, Marine Le Penová, Jean-Luc Mélenchon a Francois Fillon - mali v prieskumoch podporu približne pätiny voličov, a tak bolo ťažké odhadnúť, ktorý z nich nakoniec postúpia do druhého kola. Tie boli otvorené od 08.00 h ráno do 20.00 h večer. 

  • Prvé exit polly prišli po ôsmej hodine. Podľa oboch by mali postúpiť Emmanuel Macron a Marine Le Penová.

  • Po spočítaní 97% vedie Macron.

  • Oficiálne výsledky oznámi Ústavná rada najneskôr 26. apríla.

O prezidentský post sa uchádzajú aj títo kandidáti: Nathalie Arthaudová, Philippe Poutou, Jacques Cheminade, Jean Lassalle, Nicolas Dupont-Aignan a Francois Asselineau.

Mozaika francúzskych kandidátov
Zobraziť galériu (27)
Mozaika francúzskych kandidátov  (Zdroj: SITA / AP)

Situáciu sledujeme ONLINE

20:00 Marine Le Penová dočasne odstúpila z čela svojej strany. Informovala o tom dnes agentúra AP."Od dnešného večera nie som predsedníčkou Národného frontu. Som prezidentskou kandidátkou," uviedla na margo svojho rozhodnutia odísť z vedenia strany Le Penová.

Marine Le Penová
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

19:05 Predseda výboru Ľuboš Blaha (Smer-SD) priznal, že do poslednej chvíle dúfal, že sa do druhého kola prebojuje kandidát radikálnej ľavice Jean-Luc Mélenchon. "Ak by ho podporil vopred odpísaný kandidát socialistov Benoit Hamon, dnes mohol byť Mélenchon víťaz prvého kola a Marine Le Penovej krajná pravica by odišla s dlhým nosom," uviedol Blaha.

19:00 Výsledky prvého kola francúzskych prezidentských volieb, hoci sú podobné tým z predvolebných prieskumov, sú podľa podpredsedníčky Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti Kataríny Cséfalvayovej (Most-Híd) trojnásobným prekvapením.

"Naznačujú posun v zmýšľaní Francúzov, ktorí po prvý raz pripúšťajú, že by na ich čele mohol stáť mladý človek bez väčšej politickej histórie či straníckej príslušnosti. Prekvapením je i porážka tradičných politických strán, republikánov i socialistov, ktorých kandidáti sa neprepracovali ani do druhého kola volieb. Znepokojivý je vysoký podiel hlasov pre extrémistických, antieurópskych kandidátov, ktorí presvedčili až 40 percent voličov. Celkovo je však výsledok prvého kola volieb skôr príjemným prekvapením," konštatovala.

18:45 Podporu víťazovi prvého kola francúzskych prezidentských volieb Emmanuelovi Macronovi dnes vyjadril úradujúci prezident Francois Hollande. Varoval pritom pred nebezpečnými dôsledkami prípadného zvolenia Marine Le Penovej, ktorá tiež postúpila do druhého kola volieb. Macrona podporili aj francúzski moslimovia.

15:50 "Prvýkrát v piatej republike Francúzska od roku 1958 ani jedna z týchto dvoch hlavných strán naľavo ani napravo nebude mať svojho kandidáta v druhom kole prezidentských volieb. Ide o politické zemetrasenie obrovského rozsahu," zdôraznil politický historik a riaditeľ Európskeho domu v Bordeaux (Maison de l'Europe) Gwenael Lamarque. 

15:33  Vladimír Bilčík očakáva, že väčšiu šancu zvíťaziť má Emmanuel Macron. "Bude však veľmi dôležité, ako zvládne záver kampane pred druhým kolom. Veľmi dôležitá bude i účasť a hlavne jeho schopnosť mobilizovať voličov," uviedol analytik, pričom si myslí, že kandidáti, ktorí postúpili do druhého kola, neboli veľkým prekvapením.

Podľa neho nemenej dôležitá z pohľadu širšieho vývoja francúzskej a tým pádom aj európskej politiky bude i otázka volebného rozdielu medzi Macronom a Marine Le Penovou. "Pretože voľby naozaj naznačujú podstatné prekresľovanie politickej scény vo Francúzsku. Tento rok nás čakajú nielen prezidentské, ale aj parlamentné voľby vo Francúzsku, kde zdá sa, že dnes tým najskonsolidovanejším politickým subjektom je práve Národný front Marine Le Penovej," zdôraznil Bilčík. Z toho dôvodu sa domnieva, že prezidentské voľby nie sú koncom podstatného politického procesu zmien vo francúzskej politike, ale naopak začiatkom.

13:45 Za reprezentanta európskych hodnôt a zachovania Európskej únie označil dnes víťaza prvého kola francúzskych prezidentských volieb hovorca Európskej komisie Margaritis Schinas. "Výber bol malý, čo vysvetľuje Junckerovo vyjadrenie. Včera to bolo o výbere medzi obranou toho, čo Európa znamená, a možnosťou, ktorá smeruje k zničeniu Európy, takže výber bol jednoduchý, preto si vybral prvú možnosť," skonštatoval Schinas. Odpovedal na otázky novinárov, prečo Juncker blahoželal Macronovi, hoci Francúzsko čaká ešte druhé kolo volieb. EK totiž nezvykne komentármi vstupovať do vnútorného politického diania v členských štátoch.

12:45 Na Slovensku v prvom kole zvíťazil Macron pred Fillonom 

Emmanuel Macron so ziskom 141 hlasov a Francois Fillon s 96 hlasmi získali v hlasovaní na území Slovenska v prvom kole francúzskych prezidentských volieb najviac hlasov. Rozhodli o tom občania Francúzska žijúci a pracujúci v SR v nedeľu 23. apríla v Bratislave. Na treťom mieste skončila Marine Le Penová so ziskom 27 hlasov. Šesť obálok bolo prázdnych, tri hlasy boli neplatné. Dnes informoval hovorca Veľvyslanectva Francúzskej republiky na Slovensku Didier Rogasik.

12:30 Strana európskych socialistov (PES) vyzvala dnes Francúzov na mobilizáciu proti domácim krajne pravicovým silám. Európski socialisti vyjadrujú hlboké znepokojenie nad vysokým podielom hlasov, ktoré v prvom kole francúzskych prezidentských volieb získala šéfka Národného frontu (FN) Marine Le Penová, uviedol predseda PES Sergej Stanišev v správe pre médiá. "Je smutné, že výsledky kandidáta Socialistickej strany Benoita Hamona neodrážajú ani jeho široko zameranú kampaň, ani spravodlivý, udržateľný a do budúcnosti zameraný program, ktorý presadzoval," uviedol Stanišev. "Verím, že v druhom kole voliči z celého politického spektra spoločne zahlasujú proti krajnej pravici. Hlasovať proti Le Penovej znamená hlasovať za Francúzsko a za Európu," skonštatoval Stanišev.

12:02 Rešpektujem akýkoľvek výsledok francúzskych volieb

Vyhlásil to dnes na tlačovej besede počas konferencie predsedov parlamentov Európskej únie na Bratislavskom hrade. Avšak dodal, že občania EÚ by mali držať pokope, aby potlačili vlnu populizmu v akejkoľvek podobe a aby so zlom bojovali. Zároveň je presvedčený, že aj Veľká Británia časom oľutuje odchod z EÚ. „Časom ju veľmi radi opäť privítame,“ dodal Danko.

11:35 Le Penová nezvíťazí, väčšina Francúzov bude chrániť EÚ, domnieva sa Tajani z EP 

"Väčšina Francúzov sa zapojí a bude chrániť EÚ," vysvetlil Tajani svoj postoj na dnešnej tlačovej konferencii počas summitu predsedov parlamentov členských krajín EÚ. Odísť z Únie podľa neho nie je dobré riešenie. "Bude to zlá voľba aj pre Angličanov," poznamenal v súvislosti s tým, že Marine Le Penová sľubuje v prípade víťazstva vo voľbách referendum za vystúpenie Francúzska z Únie (frexit). Reagoval na postup Marine Le Penovej do druhého kola prezidentských volieb, kde sa 7. mája stretne s centristom Emmanuelom Macronom.

Antonio Tajani
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA/AP/Olivier Matthys)

Hoci si Tajani myslí, že Le Penová nezíska prezidentský post, nemožno podľa Tajaniho ignorovať nespokojnosť ľudí v členských štátoch Únie. Predseda EP zopakoval, že EÚ spoločne musí bojovať proti terorizmu, migrácii, nezamestnanosti mladých. "Treba reagovať konkrétnymi riešeniami," uviedol a zdôraznil potrebu spolupráce.

10:30 Merkelovej tím zablahoželal Macronovi k víťazstvu 

Hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert privítal v noci nadnes úspech francúzskeho centristu Emmanuela Macrona v prvom kole prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnilo nedeľu, a zaželal mu "všetko najlepšie do ďalších dvoch týždňov". Seibert na sociálnej sieti Twitter napísal: "Dobre, že Macron uspel so svojím smerovaním k silnej EÚ a sociálno-trhovému hospodárstvu."

Merkelovej hlavný poradca Peter Altmaier v rovnakom médiu poznamenal: "Výsledok Emmanuela Macrona ukázal, že Francúzsko a Európa dokážu spolu zvíťaziť. Stred je silnejší, než si populisti myslia."

09:45 Le Pen naznačil, že zásluhu na úspechu dcéry Marine má jeho politika 

Zakladateľ francúzskeho krajne pravicového Národného frontu (FN) Jean-Marie Le Pen zorganizoval v nedeľu vo svojom sídle vlastný večierok, na ktorom so svojimi najvernejšími politickými druhmi čakal na výsledok prvého kola prezidentských volieb vo Francúzsku. Večierok sa konal v Le Penovom sídle Montretout v meste Saint-Cloud v departemente Hauts-de-Seine.

Jean-Marie Le Pen
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA/AP/Laurent Cipriani)

Ako dnes napísal denník Libération, Le Pen sa počas neho vyhýbal vysloveniu podpory svojej dcére. Namiesto toho opakoval, že je bojovníkom. Z jeho slov tiež vyplynulo, že jeho dcéra za svoj volebný úspech vďačí "40 rokov trvajúcemu boju proti dekadentnosti Francúzska", ktorý - ako naznačil - viedol práve on. Dodal, že "Marine sa kvalifikovala, a to je pre nás najhlavnejšie". Uviedol, že svoju dcéru podporí aj v druhom kole volieb.

07:05 Nádej umiera posledná 

Aj ďalší priebeh prezidentských volieb vo Francúzsku bude veľmi podobný súboju Hillary Clintonovej s Donaldom Trumpom, napísal predseda zahraničného výboru ruskej Rady federácie Konstantin Kosačev. Podľa neho budú v druhom kole súperiť beznádej a snaha pokračovať v doterajšej politike na jednej strane a nádeje na zmenu na strane druhej.

"Tam (v USA) však bola beznádej ženského rodu, ale tu je, naopak, mužského," konštatoval Kosačev. Keďže porazení kandidáti začali vyslovovať podporu centristovi Emmanuelovi Macronovi, kandidátka krajnej pravice Marine Le Penová sa bude musieť spoľahnúť len sama na seba. "Napriek tomu nádej umiera posledná," uzatvoril Kosačev.

06:50 Macron skončil vo svojom volebnom obvode druhý 

Macron skončil podľa údajov ministerstva vnútra v mestečku Le Touquet ležiacom na severovýchode krajiny v departemente Pas-de-Calais, kde sa nachádza aj jeho volebný obvod, druhý so ziskom 30,4 percenta hlasov. Predbehol ho konzervatívec François Fillon, ktorý dostal 50,8 percenta hlasov. Kandidátka krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová skončila tretia so ziskom iba deväť percent hlasov.

Francúzske voľby NAŽIVO, rozhodovali
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA/AP/Emilio Morenatti)

06:45 Sčítané sú takmer všetky hlasy, postupujú Le Penová a Macron 

Po sčítaní 97 percent hlasov vedie Macron so ziskom 23,86 percenta hlasov, druhá Le Penová dostala 21,43 percenta hlasov. Voľby sú výrazným neúspechom tradičných strán, keďže po dlhom čase sa do druhého kola nedostal ani kandidát socialistov, ani kandidát konzervatívcov.

  • Macron - 8 528 585 hlasov - 23,86%
  • Le Penová - 7 658 990 hlasov - 21,43%
  • Fillon - 7 126 632 hlasov - 19,94%
  • Mélenchon - 7 011 856 hlasov - 19,62%

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA/AP/Christophe Ena)

Aférami poznačený konzervatívny kandidát Francois Fillon skončil až na treťom mieste s ziskom 19,94 percenta hlasov, štvrtý je v tesnom závese ultraľavičiar Jean-Luc Mélenchon (19,62 percenta). Ako piaty skončil s veľkým odstupom kandidát Socialistickej strany (PS) Benoit Hamon, ktorému dalo hlasy 6,35 percenta voličov. Zvyšných šesť kandidátov dostalo menej ako päť percent hlasov.

06:32 Údaje ministerstva vnútra tiež ukazujú, že Le Penová získala v nedeľu historicky najvyšší počet hlasov pre svoj Národný front. Zatiaľ čo v druhom kole regionálnych volieb v roku 2015 mu dalo pri oveľa nižšej účasti hlas približne 6,8 milióna voličov, tentoraz to bolo vyše 7,6 milióna. Le Penovej sa tentoraz darilo oveľa lepšie ako v roku 2012, keď na prezidentskú funkciu kandidovala prvýkrát a získala 6,4 milióna odovzdaných hlasov (17,9 percenta).

06:25 Juncker zablahoželal Macronovi 

V správe zverejnenej na svojom účte na Twitteri šéf exekutívy EÚ zároveň zaželal Macronovi veľa šťastia v druhom kole, ktoré sa uskutoční o dva týždne. Postup Macrona do druhého kola privítali aj šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová a hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier. "Patriot a Európan, 7. mája dám svoju dôveru Emmanuelovi Macronovi. Francúzsko musí zostať európske," napísal na Twitteri Macronov krajan Barnier.

06:21 Prieskumy favorizujú v druhom kole Macrona

Centristický proeurópsky kandidát Emmanuel Macron by mal v druhom kole prezidentských volieb vo Francúzsku bez problémov poraziť šéfku Národného frontu (FN) Marine Le Penovú. Naznačujú to dva najnovšie prieskumy verejnej mienky uskutočnené v nedeľu krátko po zatvorení volebných miestností, podľa ktorých by mal získať viac ako 60 percent hlasov.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA/AP/Christophe Ena)

Na základe prieskumu spoločnosti Ipsos-Sopra Steria pre médiá France Télévisions, Radio France, LCP/Public Sénat, RFI, France 24, Le Point a Le Monde by bývalý minister hospodárstva v druhom kole získal 62 percent hlasov oproti 38 percentám krajne pravicovej kandidátky Le Penovej. 

06:05 Výsledky vyvolali v Paríži protesty

Niekoľko stoviek prevažne mladých ľudí vrátane anarchistov a antifašistov sa zhromaždilo na parížskom Námestí Bastily, kde polícia nasadila vysoký počet svojich príslušníkov. Niektorí z prítomných na nich hádzali fľaše a petardy. V súvislosti s protestmi bolo hlásené i podpaľovanie áut. Poriadkové sily použili proti výtržníkom slzotvorný plyn a najmenej tri osoby zatkli.

01:10 Po spočítaní 89% hlasov je poradie nasledujúce:

  • Macron - 7 907 371 hlasov - 23,49%
  • Le Penová - 7 435 865 - 22,09%
  • Fillon - 6 646 716 - 19,75%
  • Mélenchon - 6 544 899 - 19,45%

Marine Le Penová
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA / AP)

00:50 Už je spočítaných viac ako 85% hlasov.

00:35 Čaká sa na hlasy z najväčších miest

Zatiaľ nie sú zrátané hlasy voličov z najväčších francúzskych miest, ktorí sa zväčša prikláňajú k ľavej strane politického spektra, poznamenala agentúra AP. Prognózy naznačujú, že z týchto hlasov by mohol viac profitovať Macron ako Le Penová.

00:22 Schulz sa pustil do Le Penovej

Kandidát na nemeckého kancelára Martin Schulz považuje postup Macrona do druhého kola volieb za úspech zjednotenej Európy. Po Geertovi Wildersovi v Holandsku utrpela teraz porážku aj Marine Le Penová, ktorú nazval „antieurópankou a neskrývanou rasistkou"

00:10 K víťazstvu Macronovi gratuluje aj britský politik George Osborne

23:55 Spočítaných je už 78% hlasov, výsledky vyzerajú takto:

Macron 23.23%, Le Penová - 22.83%, Fillon - 19.75%, Mélenchon - 18.92%, Hamon 6.06%

23:40 Po spočítaní 40 milionov už je vo vedení Macron s 23,54 percentami, druhá Le Penová má 22,33 percent hlasov.

23:25 Po spočítaní dvoch tretín hlasov je vo vedení Marine Le Penová s 23.42%, Emmanuel Macron je tesne za ňou s 22.93%. François Fillon má 19.69% a Jean-Luc Mélenchon 18.61%.

23:10 Macrona podporil aj Gabriel

„Som šťastný, že Emmanuel Macron zvíťazil, pretože bol jediným naozaj proeurópskym kandidátom. Pevne verím, že v druhom kole ukáže pravicovému extrémizmu, populizmu a euroskepticizmu, kde je ich miesto," uviedol nemecký minister zahraničia Sigmar Gabriel. Macrona označil za dobrého človeka a priateľa. 

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA / AP)

23:01 Macron sľúbil, že sa stane prezidentom „ochrancom". Rovnako tak chce byť prezidentom „vlastencov" proti „hrozbe nacionalizmu".

22:50 „Je dobré, že Macron uspel s politikou silnej EÚ a sociálneho trhového hospodárstva," napísal na twitteri hovorca nemeckej vlády.

22:43 Podľa dvoch prieskumov z posledných týždňov by Macron mal Le Penovú v druhom kole poraziť - v pomere 62 ku 38, respektíve 64 ku 36 percentám.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

22:34 Sľub Macrona

Macron sľúbil, že se bude snažit zjednotiť a uzmieriť všetkých Francúzov. Poďakoval aj svojim súperom, ktorí ho podporili proti nacionalistke Le Penovej, s ktorou sa za 14 dní zrejme stretne v záverečnom dueli.

22:30 Mélenchon odmietol podporiť jedného z jeho dvoch postupujúcich súperov. Apeloval na svojich 450 000 voličov, aby konali podľa vlastného svedomia. 

22:25 Juppé podporuje Macrona

Pred prípadným prezidentstvom Le Penovej varoval aj bývalý pravicový premiér Alain Juppé. „Bez váhania podporujem Emmanuela Macrona v jeho súboji s FN, ktorá by Francúzsku priviedla do katastrofy," napísal na twitteri 71-ročný republikán, ktorý stál na čele vlády v rokoch 1995 až 1997.

22:22 Mélenchon odmieta komentovať odhady a čiastkové výsledky. Na Facebooku sa vyjadril, že ešte nie sú známe výsledky z veľkých miest.

Jean-Luc Mélenchon
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA / AP)

22:17 Sklamaný Fillon

„Napriek všetkým mojim snahám a odhodlaniu som nedokázal presvedčiť. Prekážky na mojej ceste boli príliš početné a príliš kruté," opísal situáciu Fillon

22:12 Le Penová sa vyhlásila za víťazku prvého kola

Líderka francúzskej krajnej pravice Marine Le Penová sa označila za víťazku dnešného prvého kola prezidentských volieb vo Francúzsku, v ktorých podľa nej voliči rozhodujú o "prežití" svojej krajiny.

22:06 Macron: Nová stránká politického života

„Dnes sa otvorila nová stránka francúzskeho politického života. Francúzi vyjadrili túžbu pre obnovu. Naša logika je získať do parlamentných volieb čo najširšiu podporu," povedal bývalý minister hospodárstva v socialistickej vláde Francoisa Hollanda.

22:00 Miroslav Beblavý o voľbách

21:50 Potyčky s políciou

Stovky mladých demonštrantov sa zišli v Paríži na námestí Bastily. Zjavne krajne ľavicovo orientovaní protestujúci a antifašisti plánujú usporiadať "noc barikád". Prepukli potýčky s políciou, informovala televízia BFM TV. Podľa agentúry AFP boli tri osoby zadržané.

Francúzske voľby NAŽIVO, rozhodovali
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA / AP)

21:41 Čiastkové výsledky potvrdzujú odhady

Čiastkové oficiálne výsledky ukázali, že dvoma najúspešnejšími kandidátmi sú líderka krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová a centrista Emmanuel Macron. Podľa údajov francúzskeho ministerstva vnútra, zverejnených po zrátaní 19,1 percenta odovzdaných hlasov, vedie Le Penová so ziskom 25 percent. Macron zatiaľ dosahuje zisk 21,3 percenta hlasov.

21:31 Priaznivci Francoisa Fillona majú jasno v tom, kto môže za prehru ich kandidát - tlač.

21:23 Le Penová sľubuje „oslobodenie francúzskeho ľudu od arogantnej elity" a tvrdí, že ide o prežitie Francúzska.

21:18 Na niektorých miestach Parížach to vrie - proti mladým protestujúcim ľuďom musí zasahovať polícia.

Francúzske voľby NAŽIVO, rozhodovali
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA / AP)

21:10 Marine Le Penová ďakuje „patriotickým voličom" za „historický výsledok". Chce naďalej brániť francúzsky národ a jeho nezávislosť.

21:05 Posilnené euro

Údaje agentúry Reuters pred otvorením devízového trhu v Ázii signalizujú nárast eura voči doláru na štvortýždňové maximum 1,09 USD z piatkového záveru 1,0726 USD. Jednotná európska mena tak reaguje na odhady výsledkov.

21:00 Fillon uznal porážku

François Fillon uznal porážku a vyzval svojich stúpencov, aby hlasovali v druhom kole volieb pre Macrona. Kandidátka krajnej pravice Marine Le Penová by podľa Fillona viedla krajinu na neúspech.

20:51 Ďalšia podpora pre Macrona

Aj francúzsky socialistický premiér Bernard Cazeneuve dnes vyzval všetkých demokratov, aby v 2. kole hlasovali pre Macrona. Podobnú výzvu na twitteri urobil minister zahraničia Jean-Marc Ayrault.

20:46 Takto vyzerá radosť v tábore priaznivcov Emmanuela Macrona

Takto sa radovali priaznivci
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA / AP)

20:40 Macron pre francúzsku agentúru AFP: „Vo francúzskej politike sa otáča na novú stránku."

20:35 Z výsledku sa raduje aj Le Penovej neter Marion Maréchal-Le Penová. Tá podľa Le Figaro hovorí o historickom víťazstve nacionalistov a vyzýva na mobilizáciu voličov.

20:30 Hamon vraj vyzýva na podporu Macrona

Porazený Hamon podľa Le Monde odkazuje svojim voličom, aby podporili Macrona a „bojovali proti krajnej pravici tak silno, ako je možné".

Exit poll
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: bbc.co.uk)

20:25 Exit poll Kantar pre televíziu TF1 posúva do druhého kola taktiež Emmanuela Macrona a Marine Le Penovú, obom zhodne priznáva 23%.

20:20 „Toto je morálna prehra pre ľavicu," tvrdí kandidát socialistov Benoit Hamot. Exit poll mu nameral iba 6,2%.

20:10 PRVÝ EXIT POLL. Priniesla ho francúzska televízia France 2, zabezpečila ho spoločnosť Ipsos-Sopra Steria:

  • Emmanuel Macron - 23.7%
  • Marine Le Penová - 21.7%
  • Francois Fillon - 19,5%
  • Jean-Luc Mélenchon - 19,5%

19:50 Takto to vyzerá v hlavnom štábe Le Penovej

19:35 U Macronovcov to vyzerá optimisticky

19:25 Francúzske ministerstvo vnútra varuje pred falošnými výsledkami, ktoré sa podvodníci pokúšajú zasielať cez SMS. Voľby prebiehajú už iba vo veľkých mestách, inde prebieha sčítavanie hlasov.

19:15 Takto sa lúči súčasný prezident Francois Hollande

19:00 Hlasovanie sa pomaly chýli ku koncu.

18:45 Veľké rady aj v Montreale

Do francúzskych prezidentských volieb sa zapojili aj tisíce francúzskych občanov žijúcich v meste Montreal v kanadskej provincii Quebec. Voliči tam na odovzdanie hlasu čakali v dlhom rade, ktorý sa v jednej chvíli kľukatil až popri ôsmich blokoch domov. 

18:30 Vyhrá Le Penová vo svojej bašte?

Ani v svojej bašte, meste Hénin-Beaumont, nemá Le Penová výhru zaručenú. Tamojší voliči dnes plynulo prichádzali v skupinkách do volebnej miestnosti číslo 12 na základnej škole, kde už skôr odovzdala svoj hlas v prvom kole francúzskych prezidentských volieb aj Le Penová.

18:20 V mnohých európskych mestách prebiehajú snahy o presvedčenie Francúzov, aby volili tak, aby ostali v Európskej únii. 

Pravidelné týždenné demonštrácie, organizované radovými členmi hnutia Pulz Európy (Pulse of Europe) v Nemecku a ďalších európskych krajinách, sa začali konať koncom roka 2016, aby boli protiváhou silnejúcim nacionalistickým náladám v Európe a narastajúcemu odporu voči Európske únii.

18:05 Mélenchon dorazil do svojho štábu

17:50 V Paríži veľký záujem

Parížania vraj hlasujú s veľkým záujmom. Hojná je tradične najmä účasť starších ročníkov voličov, uviedol to zvláštny spravodajca ČTK.

17:40 Porovnateľná účasť 

Približne 69,4 percenta registrovaných voličov v kontinentálnom Francúzsku dnes do 17.00 h SELČ odovzdalo hlas v prezidentských voľbách. Je to iba o trochu nižší údaj v porovnaní s účasťou 70,6 percenta za rovnaký čas v predchádzajúcich prezidentských voľbách v roku 2012, keď sa stal víťazom Francois Hollande.

Takáto bola účasť o
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Twitter)

17:30 Francúzska ambasáda v Londýne vyvracia fámy, podľa ktorých sa na odvolenie čaká aj tri hodiny. Maximálne si vraj voľbychtiví počkajú hodinu a pol.

17:22 Trump sa vyjadril, že vo Francúzsku sa dejú zaujímavé voľby.

17:15 Volili aj mníšky.

Odvolili aj mníšky
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: rtbf.be)

17:00 Prieskum agentúry Reuters medzi analytikmi devízových trhov zo začiatku apríla signalizoval, že euro by sa v prípade víťazstva Le Penovej mohlo prepadnúť o zhruba päť percent. Dostalo by sa tak na najslabšiu úroveň za takmer 15 rokov a do blízkosti parity s dolárom.

16:45 V meste Annonay mali naozaj nevšedné voľby. Na hodinu im podľa BBC vypadol prúd a preto museli hlasovať potme. 

16:30 Hlasovanie v zahraničí

„Je to naša občianska úloha, hoci sme tu," povedal agentúre AFP Adrien Gontier vo Washingtone, kde sa pred voľbami zaregistrovalo cez 11 000 Francúzov. 

16:15 Varovanie prestížneho denníka

Víťazstvo kandidátky krajnej pravice Marine Le Penovej by podľa analytikov mohlo predstavovať významné riziko pre európske akciové trhy a vyvolať obavy ohľadne budúcnosti eurozóny. Informuje o tom denník The Wall Street Journal na svojich internetových stránkach.

Marine Le Penová opúšťa
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA / AP)

16:00 Belgická rozhlasová rozhlasová a televízna sieť RTBF poskytla aj prvý exit poll:

  • Macron 24%
  • Le Penová 22%
  • Fillon 20,5%
  • Mélenchon 18%

15:45 Mélenchon hlasoval ako pravý ľavičiar

Mélenchon hlasoval na severe Paríža, kde žije skôr robotnícka trieda. Kým stál politik v rade pred volebnou miestnosťou, smial sa a žartoval s priaznivcami a okolostojaci ľuďmi. 

15:40 Hollande a jeho veľká výzva

Odchádzajúci francúzsky prezident Francois Hollande dnes pri opúšťaní volebnej miestnosti po svojom hlasovaní uviedol, že najlepším odkazom týchto prezidentských volieb bude ísť voliť a "ukázať tak, že demokracia je silnejšia než všetko ostatné".

Francois Hollande
Zobraziť galériu (27)
Francois Hollande  (Zdroj: SITA / AP)

15:25 Ďalšie výsledka spoza oceánu

Na ostrovoch St-Pierre et Miquelon, Martinique a Guyane vyhral Mélenchon (35,45%, 27,36 % a 24,72%), na Guadeloupe ho porazil Macron (30,32%).

15:10 Predbežné výsledky Francúzov hlasujúcich v severnej Amerike (s výnimkou Montrealu, kde sa ešte hlasy spočítavajú) podľa belgickej rozhlasovej a televíznej siete RTBF:

  • Emmanuel Macron - 45,35%
  • Francois Fillon - 25,33%
  • Jean-Luc Mélenchon - 14,05%
  • Marine Le Penová - 6,29%

14:55 Emmanuel Macron na Facebooku

14:30 Prekonajú sa minulé voľby?

Celková účasť by mohla prekonať účasť 79,48 percenta v prvom kole v roku 2012. V roku 2007 bola účasť na poludnie v prvom kole 31,21 percenta a v roku 2002 21,4 percenta.

14:10 Voľba v zahraničí

Francúzi volia v zahraničí. Kým v sobotu hlasovali v zámorských územiach a departementoch, dnes hlasujú na konzulátoch v Európe a Ázii. Dlhé fronty sa tvoria v Londýne, Štokholme aj v Berlíne.

13:50 Kandidát doteraz vládnych socialistov Hamon, ktorý podľa prieskumov nemá šancu na postup do druhého kola, hlasoval na parížskom predmestí Trappes.

13:40 Takto odvolil Mélenchon

Ako posledný z veľkej štvorky sa k urnám vybral Jean-Luc Mélenchon. Ľavičiar odhlasoval v desiatom parížskom obvode.

Jean-Luc Mélenchon
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA / AP)

13:30 Evakuovali volebnú miestnosť

Volebnú miestnosť v meste Besancon evakuovali po tom, ako pred ňou niekto nechal vozidlo s naštartovaným motorom. Auto bolo nahlásené ako ukradnuté a malo falošné tabuľky s evidenčným číslom. Miestnosť neskôr znova otvorili po tom, ako bolo auto skontrolované.

13:15 V uliciach desaťtisíce vojakov a policajtov

Okolo volebných miestností hliadkuje viac ako 50 000 policajtov a vojakov. Vo Francúzsku stále platí výnimočný stav.

Policajt pred volebnou miestnosťou v Henin-Beaumont
Zobraziť galériu (27)
Policajt pred volebnou miestnosťou v Henin-Beaumont  (Zdroj: SITA / AP)

13:00 Čaká Európu frexit?

Pre Európu sa vo francúzskych prezidentských voľbách ponúkajú v zásade dve cesty - buď zvíťazí jeden z dvojice Marine Le Penová - Jean-Luc Mélenchon a Francúzsko sa vydá cestou frexitu, alebo zvíťazí jeden z dvojice Emmanuel Macron - Francois Fillon a Francúzsko bude pokračovať v domácich ekonomických reformách s cieľom presadiť v Európe fiškálnu a sociálnu konvergenciu. Vyhlásil to analytik portálu Euractiv.sk Pavol Szalai.

12:50 Pokojný Fillon

Fillon pred odovzdaním hlasu čakal pokojne v rade pred volebnou miestnosťou v Paríži, kde prišlo hlasovať mnoho voličov, informuje agentúra DPA.

12:46 Chránená Le Penová

Hlasovanie Le Penovej sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Kandidátku previezli okolo fotografov v aute s tmavými sklami, okolo ktorého kráčali členovia ochranky. Niekoľko minút na to rovnako odišla.

Marine Le Penová počas hlasovania
Zobraziť galériu (27)
Marine Le Penová počas hlasovania  (Zdroj: SITA / AP)

12:38 Uvoľnený exbankár Macron

Macron po hlasovaní pozdravil priaznivcov vo vstupnej hale, vyzeral vraj uvoľnene a pózoval pre selfie s voličmi, píše agentúra AP.

12:35 Bašta Le Penovej

Ani radikálna kandidátka Marine Le Penová s hlasovaním nečakala. Vo svojej bašte Hénin-Beaumont na severe krajiny, kde s prehľadom zvíťazila vo všetkých posledných voľbách, odovzdala svoj hlas.

12:25 Macron už odhlasoval

Svoju povinnosť si splnil aj Emmanuel Macrona, a to v prímorskom letovisku Le Touquet pri meste Calais, kde má svoju druhú rezidenciu. Hlasovala aj jeho manželka Brigitte, a to v miestnosti, kde pred desiatimi rokmi mali svadbu.

Emmanuel Macron so svojou
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA / AP)

12:15 Vysoká účasť

Volebná účasť dosiahla dnes dopoludnia 28,5 %. To je o dve desatiny percenta viac ako v roku 2012, oznámilo francúzske ministerstvo vnútra.

12:05 Hlasovali už aj prví kandidáti

Zahlasovali už aj prví z kandidátov na post hlavy štátu.  Dupont-Aignan tak urobil vo svojom volebnom obvode na parížskom predmestí, Arthaudová odovzdala svoj hlas krátko na to v meste Pantin pri francúzskej metropole.

Francois Fillon to už má tiež za sebou
Zobraziť galériu (27)
Francois Fillon to už má tiež za sebou  (Zdroj: SITA / AP)

11:55 Atypické hlasovanie manželky Fillona

Pozornosť zbudila manželka Francoisa Fillona. Hlasovala totiž nie s manželom, ale neďaleko ich vidieckeho domu v departemente Sarthe. Kampaň Fillona narušili vyšetrované obvinenia, že údajne fiktívne zamestnával svoju manželku a deti.

11:45 Hlas odovzdal aj terajší prezident

Terajší prezident Francois Hollande odovzdal hlas tiež dopoludnia vo svojom volebnom obvode v stredofrancúzskom meste Tulle. Podobne urobil aj exprezident Nicolas Sarkozy.

Viac o téme: Prezidentské voľbyFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu