Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ako to je v skutočnosti s Modrou veľrybou? Česká polícia odmieta šírenie hoaxu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA - Hoax alebo nie? Polícia ČR sa bráni voči obvineniu kritikov, že šírila nepodložené informácie. Na svojom webe dnes oznámila, že zaznamenala niekoľko prípadov sebapoškodzovania porezaním v rámci internetovej hry Modrá veľryba. Či je ale hra spojená aj so samovraždami, ako policajti tvrdili skôr, hovorkyňa policajného prezídia Ivana Nguyenová nešpecifikovala.

Česko zhrozené z desivej samovraždy dievčat! Posledný odkaz, objatie a smrť pod vlakom

"Informácie o fenoméne nazývanom "Modrá veľryba" sme ešte pred zverejnením výzvy mali od našich zahraničných partnerov. Vzhľadom na závažnosť informácií a potenciálne nebezpečenstvo sme pokladali za potrebné informovať verejnosť a to predovšetkým rodičov maloletých používateľov sociálnych sietí," oznámila Nguyenová.

"Polícia Českej republiky eviduje niekoľko prípadov sebapoškodzovania porezaním užívateľov sociálnych sietí facebook a instagram, ku ktorým došlo v rámci plnenia úloh v hre. V jednom prípade po splnení tejto úlohy malo byť dokonca od tzv. kurátora požadované zaslanie obnažených fotografií maloletej osoby," dodala hovorkyňa."Odmietame teda tvrdenie, že Polícia ČR šíri hoax," doplnila. Za hoaxy sú označované klamné správy šírené elektronicky, napríklad ako reťazový e-mail, a často varujúci pred nejakým nebezpečenstvom.

Ako to je v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Odborníci na internetovú bezpečnosť tvrdili, že žiadna hra Modrá veľryba v skutočnosti neexistuje. Bol to podľa nich marketingový ťah, ktorý mal pritiahnuť nových používateľov do konkrétnych skupín na sociálnych sieťach. Modrá veľryba nie je organizovanou hrou, ale výzvou kolujúcou po internete, ktorá obsahuje zoznam úloh, vrátane samovraždy. Vôbec sa však nepreukázalo spojenie Modrej veľryby so skutočnými prípadmi samovrážd detí, spomínaných v správach o Modrej veľrybe, ktoré sa dostali do Európy prostredníctvom ruských portálov.

Informáciu o samovraždách spojených s Modrou veľrybou zopakovala minulý týždeň aj česká polícia. Policajti dokonca oznámili, že preverujú, či s touto hrou majú spojitosť podozrivé úmrtia detí z poslednej doby. V dnešnom vyjadrení sa už polícia ale o samovraždách vôbec nezmienila.

Ako to je v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Napriek tomu podľa odborníkov ide o závažný fenomén ohrozujúci deti a mládež. Po rozšírení správ o hre totiž začali vznikať na sieti skupiny, v ktorých deti zdieľajú informácie, snímky a videá o samovraždách a poškodzovaní. Deti potom môžu tiež napodobňovať to, čo šíria. Spolok Linka bezpečia varoval na svojom webe, že zvýšená mediálna pozornosť môže zvýšiť počet detí a mladých ľudí, ktorí budú chcieť činy spájané v médiách s Modrou veľrybou napodobniť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu