Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Skupina smrti: Rus (22) na sociálnej sieti nabádal mladé dievčatá k tomu najhoršiemu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

MOSKVA - Súd v Ťumenskej oblasti na západnej Sibíri odsúdil na tri roky a štyri mesiace väzenia Filippa Budejkina, ktorý bol ako Filipp Lis údajne na populárnej sociálnej sieti administrátorom jednej "skupiny smrti" propagujúcej samovraždy. O prvom verdikte svojho druhu v Rusku informovala ruská redakcia BBC.

Štatistika samovrážd odhalila, komu sa v EÚ žije najhoršie: Slováci sú na tom ešte dobre

"Počas súdneho procesu sa podarilo dokázať vinu a účasť tohto mladíka v dvoch prípadoch, keď prehováral dospievajúce dievčatá k samovraždám," uviedla sudcova asistentka Elvira Jakubovová.

Podľa vyšetrovateľov mladík vlani na jar na sociálnej sieti VKontakte šíril medzi mladistvými propagáciu samovrážd a prehováral ich k odchodu zo života. Konkrétne nabádal k samovražde pätnásťročnú študentku z Astrachanu a prinútil k pokusu o samovraždu neplnoleté dievča z Ťumenskej oblasti; jej život sa lekárom napokon podarilo zachrániť.

Budejkina začali úrady vyšetrovať vlani v máji, päť dní potom, čo opozičný denník Novaja gazeta zverejnil článok o "skupinách smrti", ktorých 130 členov počas pol roka údajne skoncovalo so životom.

Podľa štatistík v posledných troch rokoch spáchalo v Rusku samovraždu 2205 detí, vrátane minuloročných 720 prípadov. Podľa "detskej ombudsmanky" Anny Kuznecovovej počet samovrážd vzrástol práve kvôli popularizácii tejto témy na sociálnych sieťach. Naopak ministerstvo vnútra sa domnieva, že vplyv "skupín smrti" je v skutočnosti mizivý. Podľa údajov, zverejnených na konci tohtoročného marca, viedlo členstvo v podobných skupinách k jednému percentu samovrážd medzi mladistvými.

Ako to je v skutočnosti s Modrou veľrybou? Česká polícia odmieta šírenie hoaxu

Téma nabádania maloletých k samovražde na sociálnych sieťach vyvolala veľký ohlas. Debata o "skupinách smrti" dokonca vyústila k návrhom zákonodarcov, požadujúcich trestnú zodpovednosť zakladateľov podobných spoločenstiev. Koncom mája zákony proti "skupinám smrti" odhlasovala drvivá väčšina poslancov a začiatkom júna ich podpísal prezident Vladimir Putin.

Tento pondelok poslanci vládnej strany Jednotné Rusko predložili návrh, ktorý by tresty za nabádanie k samovražde cez internet ešte sprísnil: namiesto šiestich má hroziť až 15 rokov za mrežami.

Viac o téme: Samovražda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu