Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Putin sa stretol s bavorským premiérom, diskutovali aj o konflikte na Ukrajine

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin prijal dnes v Moskve bavorského krajinského premiéra, lídra nemeckej Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horsta Seehofera, ktorý je na trojdňovej návšteve Ruskej federácie.

Hosť z Mníchova vyzval pri tejto príležitosti na realizáciu obsahu minských mierových dohôd v praxi a informoval, že ruský hostiteľ sa k dokumentu bez akýchkoľvek podmienok prihlásil. Súčasne však pripomenul, že ide o dohodu, ktorá má dve strany, a že aj Ukrajina musí prispieť k mierovému riešeniu konfliktu.

Líder CSU si po informáciách z Ukrajiny o opätovnej eskalácii napätia a bojov, čo v stredu primalo Berlín vyjadriť znepokojenie nad tamojším vývojom, uvedomoval, že ani po roku od jeho predchádzajúcej návštevy Moskvy sa situácia výrazne neposunula vpred. Seehofer sa pritom netají, že kým zostane v politike, bude robiť všetko pre uplatnenie obsahu minských dohôd v praxi a pre mierové riešenie ukrajinskej krízy tak, aby bolo možné zvážiť zrušenie sankcií uvalených Úniou na Ruskú federáciu. Za ich zmiernenie sa vyslovil už začiatkom minulého roka zdôrazniac, že iba dialóg poslúži slobode a mieru vo svete.

Bavorsko má v Ruskej federácii veľké ekonomické záujmy, veď objem vzájomného obchodu činil vlani okolo 7,62 miliardy eur. Aj to však predstavuje značný pokles oproti údajom z roku 2012 (13,1 miliardy eur). Líder CSU sa ešte pred stretnutím s Vladimirom Putinom stretol v Moskve so zástupcami mimovládnych organizácií a podľa vlastných slov získal predstavu o tom, s akými obmedzeniami a represiami sa musia vyrovnať v každodennom živote. Preto je nevyhnutnosťou pokračovať v dialógu, dodal.

Ruský prezident požiadal hosťa, aby tlmočil jeho želania všetkého najlepšieho nemeckej spolkovej kancelárke Angele Merkelovej, pričom potvrdil už skôr medializovaný termín jej návštevy v Moskve - 2. máj.

OBSE predĺžila pôsobenie pozorovateľov na Ukrajine o jeden rok

Stály výbor Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) rozhodol o predĺžení činnosti pozorovateľskej misie na Ukrajine o jeden rok. O rozhodnutí informovali dnes v rakúskej metropole Viedeň zdroje z OBSE. Šéf diplomacie úradujúcej predsedníckej krajiny OBSE - Rakúska -Sebastian Kurz a generálny tajomník OBSE Lamberto Zannier vyjadrili v spoločnom vyhlásení radosť nad súhlasom členských krajín organizácie predĺžiť pôsobenie misie do 31. marca 2018.

Toto rozhodnutie je podľa Kurzových slov uznaním vynikajúcej práce pozorovateľov OBSE priamo na mieste. Rakúsky minister zahraničných vecí súčasne osobitne zmienil šéfa misie, tureckého diplomata Ertugrula Apakana, a jeho tím realizujúci odvážnu a oduševnenú prácu. Na zasadaní stáleho výboru organizácie sa rozhodlo aj o financovaní misie na ďalší rok vrátane poskytnutia novej techniky, termovíznych kamier a dronov pre členov misie. Ročný rozpočet misie - 100 miliónov eur - sa financuje z osobitých zdrojov, nie z rozpočtu OBSE, na ktorom sa predstavitelia 57 členských štátov ešte nedohodli.

Sebastian Kurz, ktorý vyjadril presvedčenie, že sa bude môcť rozšíriť aj pôsobnosť misie, a teda aj spoľahlivosť a záber jej monitoringu, kritizoval opakované narušenia prímeria na východe Ukrajiny. Zároveň vyzval všetkých zainteresovaných, aby rešpektovali obsah minských mierových dohôd.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaHorst Seehofer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu