Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Európa si vydýchla, hrozba zažehnaná: V holandských voľbách dostali populisti debakel

Mark Rutte Zobraziť galériu (6)
Mark Rutte (Zdroj: SITA/AP/Patrick Post)

HAAG - Stredopravicová Ľudová strana za slobodu a demokraciu (VVD) premiéra Marka Rutteho je jasným víťazom stredajších parlamentných volieb v Holandsku a jej líder tak podľa očakávaní povedie rozhovory o vytvorení svojej tretej koaličnej vlády od roku 2010.

Holandský premiér Mark Rutte sa už v noci nadnes vyhlásil za víťaza stredajších parlamentných volieb, v ktorých podľa exit pollov porazil svojho hlavného rivala, pravicového populistu Geerta Wildersa. Po sčítaní 95 percent hlasov je Rutteho liberálna Strana za slobodu a demokraciu (VVD) na prvom mieste so ziskom 33 kresiel v 150-člennej dolnej komore parlamentu. S 20 kreslami nasleduje Strana za slobodu (PVV) populistického politika Geerta Wildersa.

Mark Rutte
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Patrick Post)

Na treťom mieste sú so zhodným počtom 19 mandátov dve strany - kresťanskí demokrati (CDA) a centristi z D66. Nasledujú Socialistická strana (SP) a Zelená ľavica (GL), ktoré by mali obsadiť po 14 kresiel. Účasť na voľbách bola vysoká: podľa odhadov dosiahla 79 percent, v porovnaní so 75 percentami z roku 2012.

Mark Rutte
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Patrick Post)

Rutte sa už po zverejnení prvých exit pollov vyhlásil za víťaza volieb. Holandsko podľa neho dokázalo zastaviť vlnu populizmu po vlaňajšom britskom referende a amerických voľbách. Jeho strana však napriek tomu, že krajinu úspešne vyviedla z ekonomickej krízy, príde zrejme o osem kresiel v parlamente.

Pozorovatelia varujú, že zostavovanie nového kabinetu bude komplikovaný proces, ktorý môže trvať niekoľko týždňov až mesiacov. Sociálnodemokratická Strana práce (PvdA) - koaličný partner Rutteho liberálov - totiž dosiahla jeden z najhorších výsledkov vo svojej histórii a mala by obsadiť len deväť namiesto 38 kresiel z volieb v roku 2012.

Vzhľadom na oslabenie koaličnej sociálnodemokratickej Strany práce si Rutte bude musieť zrejme hľadať nových partnerov na pravej strane politického spektra. Premiér pritom vopred vylúčil možnosť spoločného vládnutia s Wildersom.

Wilders predpovedá víťazstvo svojej strany v budúcich voľbách 

Pravicový populista Geert Wilders predpovedá víťazstvo svojej Strany za slobodu (PVV) v budúcich voľbách v Holandsku po tom, ako jej takmer úplné výsledky sčítania hlasov odovzdaných v stredajšom hlasovaní pripisujú druhé miesto. "Boli sme treťou stranou v Holandsku. Teraz sme druhou stranou v Holandsku. A nabudúce budeme prví," napísal Wilders na Twitteri. Dodal, že je "skutočne hrdý na viac než milión holandských stúpencov", ktorých PVV získala za 12 rokov od svojho založenia.

Rutte a jeho VVD sa napriek očakávanému tesnému súboju predbehla PVV výrazne - podľa analytikov aj vďaka vysokej účasti na voľbách a rozhodnému postoju holandského premiéra v aktuálnom spore s Tureckom. Diplomatický spor medzi Ankarou a Haagom sa rozhorel po tom, ako holandské úrady neumožnili tureckým ministrom vystúpiť pred tamojšími krajanmi v rámci kampane pred referendom o zmene tureckej ústavy.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v reakcii na výsledky holandských volieb vyhlásil, že Európa smeruje do priepasti a k "náboženským vojnám". Čavušoglu vo vyjadrení, ktoré dnes priniesla štátna tlačová agentúra Anadolu, povedal, že väčšina strán kandidujúcich v holandských voľbách dostala 17-20 percent hlasov. "Nie je rozdiel medzi sociálnymi demokratmi a fašistom Wildersom. Majú rovnakú mentalitu," vyhlásil šéf tureckej diplomacie. Tvrdí tiež, že európske strany privádzajú kontinent do záhuby. "Vediete Európu do priepasti. Čoskoro v Európe vypuknú náboženské vojny. Tam to smeruje," citovala Čavušogla agentúra AP.

Stop zlej podobe populizmu 

Po vlaňajšom referende o brexite a amerických voľbách Holandsko povedalo "stop zlej podobe populizmu," vyhlásil Rutte na nočnom zhromaždení svojich priaznivcov. Jeho budúca vláda mieni pokračovať v doterajšom kurze, ktorý podľa neho Holandsku zaistil bezpečnosť, stabilitu a prosperitu.

Mark Rutte
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Patrick Post)

Dôvod na spokojnosť mal však aj Geert Wilders, ktorý so svojimi stúpencami oslávil posilnenie svojej strany o štyri parlamentné kreslá. Premiéra Rutteho pritom varoval, že sa ho tak ľahko nezbaví. Pozorovatelia varujú, že zostavovanie nového kabinetu bude zrejme komplikovaný proces, ktorý môže trvať niekoľko týždňov až mesiacov.

Mark Rutte
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Peter Dejong)

Vzhľadom na oslabenie koaličnej Strany práce si Rutte bude musieť zrejme hľadať nových partnerov na pravej strane politického spektra. Premiér pritom vopred vylúčil možnosť spoločného vládnutia s Wildersom. Wilders už Ruttemu blahoželal, dodal však: "Rutte sa ma v žiadnom prípade nezbavil". Stúpencom poďakoval za podporu a zdôraznil, že PVV patrí k víťazom volieb, pretože si polepšila o päť parlamentných kresiel.      

Mark Rutte
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Patrick Post)

Viac o téme: VoľbyHolandskoMark RutteGeert Wilders
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu