Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Európski politici vítajú výsledky volieb v Holandsku: Vyhrali európske hodnoty

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker (Zdroj: SITA/AP/Jean-Francois Badias)

BRUSEL – Európski politici vítali dnes víťazstvo stredopravej strany holandského premiéra Marka Rutteho v stredajších parlamentných voľbách, v ktorých skončila s náskokom pred protiimigračne zameranou stranou pravicového populistu Geerta Wildersa.

K víťazstvu v holandských parlamentných voľbách dnes Markovi Ruttemu zablahoželal predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker. Výsledok volieb označil na inšpiratívny a zvíťazili podľa neho európske hodnoty. 

"Holandský národ hlasoval jasne za hodnoty, na ktorých Európa stojí: slobodné a tolerantné spoločnosti v prosperujúcej Európe. Výsledok volieb je inšpiráciou pre mnohých," uviedol Juncker v gratulačnom liste zverejnenom na sociálnej sieti. Krátky list zakončil v holandčine výzvou: "Poďme budovať silnú Európu!"

Po sčítaní 95 percent hlasov je Rutteho liberálna Strana za slobodu a demokraciu (VVD) na prvom mieste so ziskom 33 kresiel v 150-člennej dolnej komore parlamentu. S 20 kreslami nasleduje Strana za slobodu (PVV) populistického politika Geerta Wildersa. Oficiálne výsledky volieb holandská volebná komisia ohlási až 21. marca po ručnom sčítaní hlasov. Očakávajú sa dlhé rokovania o vytvorení vlády, keďže Rutte odmieta spolupracovať s Wildersom, a tak na vznik koalície bude teda zrejme potrebná štvorica strán.

Európski politici vítajú výsledky volieb 

Mesiac a pol pred prezidentskými voľbami vo Francúzsku boli práve tam výsledky holandských volieb očakávané s napätím. Sledované bolo najmä to, ako dopadne Wilders, keďže krajne pravicová politička Marine Le Penová zrejme postúpi do druhého kola francúzskych prezidentských volieb.

Favorizovaný prezidentský kandidát Emmanuel Macron privítal holandské voľby ako signál, že vzostup krajne pravicových strán nie je neodvratný. "Holandsko nám ukazuje, že prelom extrémnej pravice nie je vopred jasný a že progresívni (politici) silnejú," uviedol Macron, ktorý sľubuje modernizovať francúzsku politiku a prekročiť tradičné rozdelenie ľavice a pravice.

Macronova hlavná súperka Le Penová zatiaľ nereagovala. Generálny tajomník jej Národného frontu (FN) Nicolas Bay však zvýšenie zastúpenia Wildersovej strany v holandskom parlamente označil za "skutočný úspech" a "čiastočné, i keď nie konečné víťazstvo".

Po nemeckej kancelárke Angele Merkelovej Ruttemu telefonoval aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, aby mu zagratuloval. "Hlasovanie za Európu, hlasovanie proti extrémistom," uviedol Juncker v telefonáte podľa svojho hovorcu. "Vyššia účasť a jasné víťazstvo v Holandsku pre to, čo môžeme nazvať slušný stred. Povzbudivé pre všetkých," uviedol bývalý švédsky premiér a minister zahraničných vecí Carl Bildt.

Mnohé vyjadrenia európskych lídrov sú však zamerané skôr na to, že populistický líder Geert Wilders nezískal väčšinu kresiel. Jeho Strana za slobodu (PVV), ktorá až donedávna dlho viedla v prieskumoch, skončila napokon druhá."Blahoželáme Holanďanom k tomu, že zastavili vzostup krajnej pravice," uviedol francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault.

Luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn hovoril o údere aj pre pravicových populistov v Nemecku a Francúzsku. "Ukazuje to, že tí, ktorí chcú zničiť Európu, nemajú voľné ruky," uviedol Asselborn pre agentúru DPA. "Ľudia nechcú, aby ich vrátili späť do šlamastík 20. storočia." Merkelovej sociálnodemokratický vyzývateľ v septembrových parlamentných voľbách v Nemecku Martin Schulz uviedol, že výsledky sú jasným odmietnutím Wildersových vyhlásení a jeho "príšerného postoja k celým etnickým skupinám".

Šéfovia diplomacie Švédska a Nórska sa domnievajú, že holandskí voliči si zvolili "zodpovedné vedenie a európsku spoluprácu proti populizmu". Švédska ministerka zahraničných vecí Margot Wallströmová uviedla, že Holandsko "hlasovalo proti krajne pravicovému populizmu a za otvorenú spoločnosť". Jej nórsky rezortný kolega Börge Brende gratuloval Holanďanom a vyjadril nádej, že ich hlasovanie bolo "novým trendom".

Taliansky premiér Paolo Gentiloni tiež na sociálnych médiách reagoval: "Žiaden #Nexit. Protieurópska pravica prehrala voľby v Holandsku," napísal v zmienke o tzv. nexite, čo je označenie pre prípadné vystúpenie Holandska z Európskej únie.

Líder talianskej protiimigračnej Ligy Severu Matteo Salvini naopak privítal výsledky holandských volieb ako prejav zdravého rastu populistických hnutí s odvolaním sa na lepšie výsledky Wildersovej strany oproti predošlým voľbám. "Dobré myšlienky sa rozrastajú," vyhlásil Salvini a konkrétne spomenul "meniacu sa Európu, záchranu pracovných miest a zastavenie invázie", ako nazval prílev migrantov.

Liberáli z europarlamentu oslavujú víťazstvo liberálov v holandských voľbách 

Politická skupina liberálov a demokratov v Európskom parlamente (ALDE) privítala dnes výsledok stredajších parlamentných volieb v Holandsku, ktorých víťazom sa stala liberálna Strana za slobodu a demokraciu (VVD) premiéra Marka Rutteho. Líder ALDE a bývalý belgický liberálny premiér Guy Verhofstadt uviedol, že Mark Rutte a Alexander Pechtold - šéf ďalšej liberálnej strany D66, ktorá získala 19 mandátov - ukázali, že pozitívna proeurópska kampaň môže u voličov zabodovať.

"Liberáli sú opäť zďaleka najsilnejšou politickou silou v Holandsku. Dúfam, že tieto dve strany budú tvoriť základ novej koalície, ktoré bude vládnuť Holandsku na čele s Markom Ruttem ako predsedom vlády," uviedol Verhofstadt v správe pre médiá. Zároveň dodal, že voliči si želajú na čele krajiny konštruktívnych a spoľahlivých politikov, a aj preto holandský "Le Penovej tieň" - populista Geert Wilders - neuspel.

Predseda poslaneckého klubu VVD v europarlamente a v skupine ALDE Hans van Baalen v tejto súvislosti pripomenul, že extrémna pravica v Holandsku, zastúpená Stranou za slobodu (PVV) Geerta Wildersa, dostala od vládnucich liberálov "vážny zásah", čo podľa jeho slov pomôže poraziť Marine Le Penovú vo francúzskych prezidentských voľbách i euroskeptickú Alternatívu pre Nemecko (AfD) v parlamentných voľbách. "V nadchádzajúcich rokoch budú Holandsko i Európu formovať liberáli," skonštatoval Van Baalen.

Prvá podpredsedníčka ALDE a šéfka europoslancov zo strany D66 v tejto parlamentnej skupine Sophie in 't Veldová ocenila, že holandskí voliči akceptovali proeurópske posolstvo, ktoré jej strana vysielala počas predvolebnej kampane. "Naše posolstvo nádeje a optimizmu oslovilo mladých ľudí, tých, ktorí budú vytvárať Európu budúcnosti. Vidíme prvé náznaky európskej jari: proeurópske, progresívne liberálne sily zvíťazili v Rakúsku, teraz v Holandsku, a dúfajme, že na budúci mesiac aj vo Francúzsku," uviedla holandská europoslankyňa.

Viac o téme: Jean-Claude JunckerHolandskoMark Rutte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu