Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Americký minister skompromitoval vlastný úrad: O rokovaniach s Moskvou mlčal aj pred Kongresom

Jeff Sessions
Jeff Sessions (Zdroj: SITA/AP/Susan Walsh)

WASHINGTON - Americký minister spravodlivosti Jeff Sessions dnes na tlačovej konferencii vo Washingtone povedal, že nebude dohliadať na vyšetrovanie akýchkoľvek záležitostí týkajúcich sa vlaňajšej predvolebnej kampane prezidenta Donalda Trumpa.

Sessions sa vlani - počas Trumpovej predvolebnej kampane - ešte ako senátor dvakrát stretol s ruským veľvyslancom v USA Sergejom Kisľakom. To však na januárovom schvaľovacom vypočúvaní v Kongrese, ktoré prebiehalo pod prísahou, nepriznal.

Viacerí demokrati teraz preto požadujú, aby odstúpil z postu ministra spravodlivosti. Vyjadrila sa tak líderka demokratickej menšiny v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiová aj líder demokratov v Senáte Chuck Schumer. Pelosiová obvinila Sessionsa z "klamstva pod prísahou". Schumer zase povedal, že ministerstvo spravodlivosti by malo teraz stanoviť špeciálneho prokuratúra, ktorý by preveril vyšetrovanie údajného zásahu Moskvy do prezidentských volieb v USA, keďže Sessions ho skompromitoval.

Trump ešte pred Sessionsovou tlačovou konferenciou uviedol, že nevidí dôvod na to, aby sa minister musel vzdať vedenia vyšetrovania. Podľa jeho názoru Sessions počas vypočúvania "zrejme" vypovedal pravdivo. Súčasne zdôraznil, že on sám o Sessionsových schôdzkach s ruským veľvyslancom nevedel.

S ruským veľvyslancom sa stretol aj Kushner 

Zať amerického prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner a dnes už bývalý poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Michael Flynn sa v decembri osobne stretli s ruským veľvyslancom vo Washingtone Sergejom Kisľakom. Informoval o tom dnes Biely dom.

Nemenovaný predstaviteľ Trumpovej administratívy označil stretnutie, ktoré sa konalo v mrakodrape Trump Tower v centre newyorského Manhattanu, za "krátke a zdvorilostné". Michael Flynn musel z funkcie prezidentovho poradcu pre národnú bezpečnosť odstúpiť v polovici februára, keď vyšlo najavo, že bol s Kisľakom v kontakte, pričom o týchto aktivitách klamal viceprezidentovi Mikeovi Penceovi.

Povaha Flynnových kontaktov s Kisľakom v interpretácii Trumpovho tímu má podľa agentúry AP viacero verzií. Skutočnosť, že sa Flynn s ruským veľvyslancom stretol osobne a že pri tom bol aj Kushner, ktorý je nielen prezidentovým zaťom, ale aj poradcom, však Biely dom potvrdil prvýkrát až vo štvrtok.

Viac o téme: Donald TrumpJeff Sessions
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu