Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ďalší škandál z Trumpovych radov: Pence sa previnil rovnako ako Clintonová

Mike Pence
Mike Pence (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

WASHINGTON - Americký viceprezident Mike Pence v minulosti pravidelne používal súkromný e-mail na vládne pracovné účely. Tento e-mailový účet navyše nabúrali hackeri, informoval denník Indianopolis Star.

Škandál okolo podobného priestupku bol pritom v prezidentských voľbách hlavnou zbraňou Donalda Trumpa proti Hillary Clintonovej. Tá používala súkromný e-mail na pracovné účely ako ministerka zahraničných vecí a vyšetrovanie prípadu nabralo na intenzite práve pred voľbami.

Mike Pence tak robil ako guvernér štátu Indiana. V tejto funkcii pôsobil od roku 2013 až do nástupu do súčasnej funkcie v januári tohto roka. Súkromnú e-mailovú schránku podľa zistení denníka používal na komunikáciu so svojimi poradcami a témami boli aj citlivé záležitosti ako napríklad národná bezpečnosť.

"Na základe žiadosti o poskytnutie informácií sme získali takmer 30 e-mailov. V jednom prípade mu poradca pre národnú bezpečnosť poskytuje aktualizované informácie od FBI o zatknutí niekoľkých osôb podozrivých z terorizmu," uviedol reportér Indianopolis Star Tony Cook. Podľa Cooka bol e-mailový účet nabúraný podvodníkom, ktorý poslal kontaktom Mika Pencea e-mail uvádzajúci, že Pence sa dostal do ťažkostí na Filipínach a potrebuje peniaze.

Mike Pence ani Donald Trump zatiaľ na tieto informácie nereagovali. Denník však získal stanovisko od úradu viceprezidenta, v ktorom sa píše, že Pence konal v úplnom súlade so zákonom štátu Indiana o používaní e-mailov na vládne účely. "Jeho hovorca tiež zbagatelizoval akékoľvek porovnanie s používaním súkromných serverov a e-mailov Hillary Clintonovou. Povedal, že akékoľvek porovnanie je absurdné," povedal Cook pre televíziu CNN.

Viac o téme: EmailDonald TrumpMike Pence
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu