Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Le Penová doplatila na škandály: Európsky parlament ju zbavil poslaneckej imunity!

Marine Le Penová
Marine Le Penová (Zdroj: SITA/AP/Michel Euler)

BRUSEL - Európsky parlament (EP) zbavil dnes líderku francúzskeho krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penovú poslaneckej imunity.

Ako informovala francúzska spravodajská stanica BFMTV, stalo sa tak v súvislosti s vyšetrovaním rozhodnutia Le Penovej zverejniť na svojom konte na sociálnej sieti Twitter fotografie džihádistickej organizácie Daeš.

Ako spresnila televízna stanica BFMTV, zbaviť Le Penovú poslaneckej imunity žiadala francúzska justícia, a to práve pre spomínané násilnícke snímky, zverejnené ešte koncom roka 2015 na političkinom konte na mikroblogovacej sieti.

Rozhodnutie EP má okamžitú platnosť, uviedla BFMTV, ktorá spresnila, že sa netýka podozrení z neoprávneného získavania finančných prostriedkov zo zdrojov EP pre Le Penovej FN. V tejto kauze je obvinená šéfka Le Penovej kabinetu.

K tomuto vývoju došlo len 52 dní pred prvým kolom prezidentských volieb vo Francúzsku, v ktorých patrí Le Penová k favoritom s reálnou šancou na postup do druhého kola. Problémy s justíciou má aj kandidát konzervatívcov Francois Fillon, ktorý bol predvolaný na vypočúvanie v súvislosti s podozrením z vytvárania fiktívnych pracovných miest pre svojich rodinných príslušníkov.

Viac o téme: Poslanecká imunitaFrancúzskoEurópska úniaMarine Le Penová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu