Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ostrá kritika Le Penovej od krajana: Jej program je samovraždou pre Európsku úniu

Marine Le Penová
Marine Le Penová (Zdroj: SITA/AP/Michel Euler)

PARÍŽ - Európsky komisár pre ekonomické záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici vyhlásil, že volebný program kandidátky krajne pravicového Národného frontu (FN) na úrad francúzskeho prezidenta Mariny Le Penovej je "samovražedný" pre Európsku úniu.

Francúzsky eurokomisár, ktorý bol v minulosti ministrom financií, a tiež ministrom pre európske záležitosti, upozornil na pôde Stáleho zastúpenia Európskej komisie v Paríži, že ak sa Le Penová stane prezidentkou Francúzska, vyhlási sľúbené referendum o odchode krajiny z EÚ.

"Aký má zmysel Európska únia bez Francúzska? Žiadny. Francúzsko je zakladajúcim a kľúčovým členom pre Európu," zdôraznil Moscovici. Socialistický politik pripomenul, že Francúzsko a Nemecko sú dva nenahraditeľné piliere EÚ, a dodal, že ak jeden z týchto pilierov padne, európsky integračný projekt sa už nemôže nazývať EÚ.

"Dôsledky pre Francúzsko by boli katastrofálne," priznal Moscovici, ktorý sa netají obavami z výsledkov nadchádzajúcich prezidentských volieb. V prieskumoch verejnej mienky je favoritkou prvého kola volieb práve Le Penová a pred voľbami jej preferencie mierne stúpajú.

Podľa Moscoviciho je volebný program Le Penovej v oblasti európskych záležitostí úplne odlišný od ostatných uchádzačov o prezidentské kreslo. Priznal, že dokáže hovoriť o hospodárskych a finančných aspektoch EÚ so všetkými prezidentskými kandidátmi okrem šéfky FN.

"Nemáme si veľmi či povedať. Myslím, že predstavuje samovraždu pre Francúzsko, dusí našu krajinu a zabíja Európu," povedal eurokomisár.

Viac o téme: Pierre MoscoviciMarine Le Penová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu