Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Incident sa vraj nestal: Provokácia stíhačiek pri americkej lodi, FOTOdôkaz ruského klamstva

Zábery americkej armády s ruskými stíhačkami. Zobraziť galériu (3)
Zábery americkej armády s ruskými stíhačkami. (Zdroj: US Military)

WASHINGTON/MOSKVA - Americká armáda zverejnila niekoľko fotografií ako dôkaz, že minulý týždeň preleteli ruské stíhačky nebezpečne blízko vojnovej lode USA, plaviacej sa v Čiernom mori. Vyvrátili tak vyjadrenie ruského ministerstva obrany, že k žiadnemu takému incidentu nedošlo.

Rusi ukázali zábery novej neviditeľnej stíhačky: Vraj je lepšia ako americká, toto je T-50

Ruské lietadlá sa "nebezpečne a neprofesionálne" priblížili k americkému torpédoborcu USS Porter, plaviacemu sa v Čiernom mori. Uviedol to v utorok hovorca veliteľstva amerických síl v Európe Danny Hernandez.

Podľa hovorcu došlo celkom k trom incidentom: jeden sa týkal dvoch lietadiel Su-24, ďalší jednotlivého stroja Su-24, ktorý preletel okolo plavidla vo výške len asi 90 metrov, a tretí väčšieho lietadla Il-38.

Incident sa vraj nestal:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: US Military)

"USS Porter sa pýtal všetkých lietadiel, ale nedostal žiadnu odpoveď," povedal hovorca Hernandez. "Tieto incidenty sú znepokojujúce, pretože mohli viesť k nehode či k zlému odhadu (zámerov druhej strany)," dodal.

"K žiadnym incidentom akéhokoľvek druhu spojeným s letmi ruských vojenských stíhačiek v Čiernom mori blízko amerického torpédoborca ​​Porter 10. februára nedošlo," reagoval na tieto vyjadrenia podľa agentúry Reuters hovorca ruského ministerstva obrany generál Igor Konašenkov. Zdá sa však, že zverejnené zábery sú v prudkom rozpore s týmto vyhlásením.

Incident sa vraj nestal:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: US Military)

Nebolo by to po prvý raz, kedy Rusi dali silne najavo nevôľu nad prítomnosťou amerických vojenských lodí v Čiernom alebo Baltskom mori. Vlani v apríli došlo dokonca k simulovaným útokom. Incidenty sa však odohrali napríklad aj nad Sýriou.

Televízia Fox News najnovšie informovala, že americká ponorková základňa v Connecticute zachytila pohyb ruskej špionážnej lode Viktor Leonov približne 48 km od brehov Spojených štátov. Americké územie končí cca 20 km od pevniny, napriek tomu to USA považujú za provokáciu.

Dnes sa podľa CNN v azerbajdžanskom Baku stretli zástupcovia americkej a ruskej armády, aby si okrem iného ujasnili aj vzájomnú vojenskú komunikáciu, ktorou sa má predchádzať prípadným ďalším kolíziám a nedorozumeniam.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu