Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rusi ukázali zábery novej neviditeľnej stíhačky: Vraj je lepšia ako americká, toto je T-50

Zobraziť galériu (4)

BRATISLAVA - Rusi ukázali nové fotky svojho superstroja. Neviditeľná stíhačka T-50 piatej generácie je najnovšia akvizícia ruskej armády. 50 miliónová posila ruského letectva má byť protiváhou americkým Raptorom či čínskym lietadlám J-20.

Nové fotky zverejnil výrobca lietadla na svojej webstránke. Fotky odkrývajú Suchoj T-50 na letiskovej dráhe zasneženého areálu. Upozornila na to ruská štátna televízia RT.com v nedelu. Zábery boli spravené pravdepodobne minulý týždeň.

Rusi ukázali zábery novej
Zobraziť galériu (4)

Ešte v októbri podľa americkej stanice CNN uviedli ruské médiá, že deviaty prototyp tohto lietadla podstúpi testy. V stroji je miesto pre jedného pilota a ide o prvú neviditeľnú stíhačku, akou disponuje ruská armáda. Jedno lietadlo stojí podľa ruských médií 50 miliónov dolárov.

Test guľometu

Predpokladá sa, že Kremeľ tento typ lietadla považuje za protiváhu americkým stíhačkam typu F-22 a F-35, ale aj čínskym neviditeľným lietadlám J-20, ktoré krajina ukázala v novembri tohto roka.

Rusi ukázali zábery novej
Zobraziť galériu (4)

Propagandistický portál Sputnik dokonca o stíhačke napísal, že oproti drahému Raptorovi (F-35) je cena T-50 výhodnou s ďaleko väčšími schopnosťami. Má mať o 30% vyššiu rýchlosť, väčšiu manévrovateľnosť a o vyše 3 tisíc kilometrov väčší dolet.

Rusi ukázali zábery novej
Zobraziť galériu (4)

CNN uvádza, že americký protiklad stojí okolo 135 miliónov dolárov. Pripomína tiež, že ruské médiá sa chvália aj 30 milimetrovým kanónom, ktorý vraj dokáže za minútu vystreliť až 1 800 nábojov, pričom dokáže prevŕtať aj ľahký pancier.

Nové T-50 by sa mali sériovo vyrábať v roku 2017 a ruská armáda by ich mohla nakúpiť v roku 2018. O nových stíhačkách poškuľujú aj Indovia, ktorí by ich chceli zaradiť tiež do svojej výzbroje.

Viac o téme: StíhačkaRuskoT-50
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu