Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rusko zváži bezpečnostné protiopatrenia v prípade umiestnenia THAAD v Južnej Kórei

Vladimír Putin
Vladimír Putin (Zdroj: SITA/AP)

SOUL - Rusko zváži prijatie protiopatrení na ochranu vlastnej bezpečnosti, ak budú Spojené štáty pokračovať v plánovanom rozmiestňovaní moderných protiraketových systémov na juhokórejskom území, povedal dnes ruský veľvyslanec v Južnej Kórei Alexander Timotin.

Podľa Timotina bude mať umiestnenie raketového obranného systému THAAD na Kórejskom polostrove "nebezpečný" vplyv na pokračujúce úsilie o dosiahnutie mieru a stability v regióne. "Nebudeme mať inú možnosť, ako vyvodiť určité dôsledky, len čo bude inštalácia THAAD ukončená," povedal na tlačovej konferencii, ktorá sa konala v priestoroch ruskej ambasády v centre Soulu.

Južná Kórea a Spojené štáty oznámili vlani v júli zámer umiestniť do konca roka na juhu Kórejského polostrova batériu systému THAAD v reakcii na narastajúcu vojenskú hrozbu zo strany KĽDR. Čína a Rusko ostro protestovali proti tomuto zámeru, tvrdiac, že by to mohlo poškodiť ich strategické bezpečnostné záujmy.

Americký minister obrany James Mattis počas aktuálnej návštevy v Soule zopakoval stanovisko Washingtonu, že umiestnenie protiraketového systému v Južnej Kórei má ochrániť spojencov USA, ako aj ich vlastné jednotky.

Viac o téme: RuskoKĽDRAlexander Timotin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu