Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Svetový poriadok, ako ho poznáme, končí: Rusko vyhlásilo Západu vojnu, Putina treba zastaviť

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Či sa nám to páči, alebo nie, sme vo vojne s Ruskom. Toto je posolstvo široko zdieľaného komentáru americkej zahraničnopolitickej analytičky. Putinov režim vedie nelineárnu vojnu so zapojením všetkých zložiek štátu. Amerika by mala odpovedať a vybudovať nový front, ktorý by sa zastal hodnôt liberálnej demokracie. Komentár vyvolal pozornosť v analytických kruhoch.

"Svetový poriadok ako sme ho poznali, skončil. Rusko sa správa tak, aby čo najrýchlejšie z toho vyťažilo," píše v komentári pre magazín Politico Molly McKewová, odborníčka na zahraničnú politiku, ktorá radila gruzínskemu prezidentovi Saakašvilimu a moldavskému predsedovi vlády. Politika resetu zo strany USA zlyhala dve americké administratívy prezidentov. "Obidve administratívy zlyhali v tom, že nevideli, že Západ je vo vojne s Ruskom. Či sa mu to páči alebo nie," píše McKewová.

Článok s názvom "Putinova skutočná dlhá hra" vyvolal pozornosť v odborných kruhoch. Je to vojna, ktorú si nemusíme všímať, ale je tu. "Táto vojna sa snaží zničiť naše hodnoty, našu demokraciu, našu inštitucionálnu silu. Znemožniť rozoznať fakty od fikcie, morálnej pravdy od zla a presvedčiť nás, aby sme urobili rozhodnutia proti našim záujmom," adresuje tvrdé slová na adresu ruského režimu.

Ako príklad uvádza "zelených mužíčkov" na Kryme. Nie je to otvorená vojna, ale má povahu subverzívneho útoku. Ako ďalší príklad uvádza McKewová miešanie sa do amerických prezidentských volieb prostredníctvom hackerov. V komentári sa zamýšľa, ako bude postupovať nový americký prezident Donald Trump - bude ruka v ruke s Putinom demontovať globálny liberálny poriadok nastavený po studenej vojne?

Podľa analytičky by sme mali vidieť podstatu ruského režimu. Po páde Sovietskeho zväzu až 800 tisíc agentov KGB jednu dekádu hľadali nový operačný systém, nakoniec ho našli, ale nie pod liberálnym a demokratickým režimom. "Dnes je Rusko iba niečo viac ako hybrid prebujneného policajného štátu a kriminálnej siete s veľkosťou talianskej ekonomiky - a najväčším svetovým nukleárnym arzenálom".

V Sýrii, na Ukrajine, v Pobaltí či Gruzínsku Rusko vedie svoje "nelineárne" vojny, ako tento typ konfliktu kedysi nazval Putinova "šedá eminencia", líder propagandistickej mašinérie Vladislav Surkov. Rusko je podľa nej jeden vojnový stroj, ktorý zapriahol ekonomické, mediálne, vojenské či informačné prostriedky pod krídla štátu s cieľom dosiahnuť strategické výsledky.

Putinov režim je taktiež podľa autorky dobrý v stieraní hraníc medzi mierom a konfliktom. Takto je potom ťažšie rozoznať, čo je a čo už nie je konflikt. Takto sa Putinovi podarilo spustiť "globálne imperiálne povstanie". Rusko sa snaží o iný, neliberálny svetový poriadok, akúsi alternatívnu realitu súčasného sveta, kde by Rusko hralo svoju úlohu.

Čo teda s týmto stavom robiť?

Západ na čele s USA by mal odpovedať. Tvrdo. "Rusko nás učí dôležitú lekciu: prehra ideologickej vojny bez boja zruinuje americký národ. Boj je americký spôsob. Vyhrali sme studenú vojnu, vyhráme aj ďalšiu," burcuje odhodlane publicistka.

Jednou z odpovedí nového prezidenta Trumpa by mala byť rázna odpoveď na "najtoxickejší, najambicióznejší režim moderného sveta. Znovu vybudovanie americkej sily - založenej na hodnotách liberálnej demokracie - je jediný únik z Putinovej hrdzavej vízie sveta permanentnej vojny. Musíme vybudovať nový zjednotený front," končí rozsiahly komentár k súčasnému zahraničnopolitickému usporiadaniu McKewová.

Viac o téme: RuskoVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu