Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusko oznámilo začiatok sťahovania sa zo Sýrie: Prvá odpláva lietadlová loď Admiral Kuznecov

Lietadlová loď Admiral Kuznecov
Lietadlová loď Admiral Kuznecov (Zdroj: TASR/AP)

MOSKVA - Ako prvý krok odsunu svojich jednotiek zo Sýrie sťahuje Rusko od sýrskeho pobrežia lietadlovú loď Admiral Kuznecov a niekoľko ďalších vojnových lodí z jej flotily, oznámil dnes náčelník generálneho štábu ruskej armády Valerij Gerasimov.

Podľa ruskej tlačovej agentúry TASS generál uviedol, že "v zmysle rozhodnutia vrchného veliteľa ruských ozbrojených síl (prezidenta) Vladimira Putina začína ministerstvo obrany "sťahovať zoskupenie ozbrojených síl v Sýrii". Moskva je hlavným podporovateľom vlády a vojenských síl sýrskeho prezidenta Bašára Asada v občianskej vojne, ktorá už dlhší čas blízkovýchodnú Sýriu ničí a devastuje.

Bezpečnostná rada OSN schválila v posledný deň uplynulého roka rezolúciu podporujúcu prímerie v Sýrii a začatie mierových rokovaní. Ruskom navrhnutá rezolúcia predpokladá vytvorenie prechodnej sýrskej vlády, ktorá vyvedie túto krajinu z vojny.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa domnieva, že do mierového procesu by sa mohli po inaugurácii novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa zapojiť aj USA. Najvyšší ruský diplomat by si takisto prial, aby sa na dialógu zúčastnili aj zástupcovia Egypta, Saudskej Arábie, Kataru, Iraku, Jordánska a OSN.

Viac o téme: RuskoSýriaAdmiral Kuznecov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu