Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Trump sa schuti zasmial s Orbánom: Boli sme čierne ovce, teraz bude všetko inak!

Orbán telefonoval s Trumpom
Orbán telefonoval s Trumpom (Zdroj: SITA/AP)

BUDAPEŠŤ - Maďarský premiér Viktor Orbán telefonoval vo štvrtok s novozvoleným americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktorý ho pozval na návštevu do Washingtonu. Trump dal podľa Orbána počas telefonátu zároveň jasne najavo, že o Maďarsku zmýšľa veľmi dobre. Maďarský predseda vlády to uviedol v rozhovore pre ekonomický denník Világgazdaság, z ktorého dnes citovala agentúra AP.

Orbán Trumpovi oznámil, že vo Washingtone dlho nebol, pretože ho považovali za "čiernu ovcu". "Smial sa a povedal, že za ňu považovali aj jeho," vyhlásil o nastupujúcom prezidentovi USA maďarský predseda vlády. Maďarský premiér, ktorý sa zaslúžil aj o výstavbu plota na južných hraniciach svojej krajiny, aby tak zastavil prílev migrantov. V rozhovore pre Világgazdaság uviedol, že pozícia Budapešti sa tak vraj s príchodom republikánskeho prezidenta "výrazne zlepšila".

"Myslím si, že Amerika bude mať teraz prezidenta, ktorý nie je ideologicky obmedzený. Je to otvorený človek, ktorého oveľa viac zaujíma úspech, efektivita a výsledky než politické teórie," uviedol ďalej maďarský premiér.

Top 10 karikatúr z amerických volieb: Svet sa smeje aj trasie z prezidenta Trumpa

Orbán ako jeden z mála európskych politikov priamo podporil republikánskeho kandidáta na funkciu amerického prezidenta už v júli. Trumpvo víťazstvo v amerických prezidentských voľbách Orbán nadšene prijal. Bezprostredne po ňom to označil za skvelú správu, vďaka ktorej sa Západná civilizácia bude môcť vrátiť k "skutočnej demokracii a priamej, čestnej reči" a oslobodiť sa od paralyzujúceho obmedzenia, aké podľa neho predstavuje politická korektnosť.

Uviedol, že sú mu blízke Trumpová názory v otázke kontroly migrácie. Po víťazstve vo voľbách Orbán tiež Trumpovi zagratuloval ako jeden z prvých európskych politikov. "Aké skvelé novinky. Demokracia ešte žije," napísal na facebooku.

Orbán bol po svojom návrate k moci v roku 2010 často kritizovaný rôznymi americkými činiteľmi za oslabovanie demokratických kontrolných mechanizmov. V roku 2014 predseda pravicovej strany Fidesz oznámil, že chce zmeniť Maďarsko v "neliberálny štáť" po vzore Turecka a Singapure, čím sa dostal do konfliktu aj s Európskou úniou.

Orbána a jeho vládu dlhodobo kritizujú viacerí vysokopostavení činitelia Spojených štátov pre oslabovanie demokratickej rovnováhy v krajine, ešte v júli povedal, že Trumpove názory v oblasti migrácie by boli lepším variantom pre Európu a Maďarsko.  

Viac o téme: Donald TrumpViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu