Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Proti podpisu obchodnej dohody EÚ s Kanadou protestovali v Bruseli stovky ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Okolo 250 ľudí protestujúcich proti obchodnej dohode CETA sa dnes dopoludnia zhromaždilo pred budovou Európskej rady, kde sa koná summit EÚ-Kanada, na ktorom sa podpíše táto obchodná dohoda. Šestnásť demonštrantov polícia zadržala po tom, ako preliezli cez zátarasy, informovala agentúra DPA.

Niektorí protestujúci hádzali na sklenenú fasádu budovy vrecká s farbou. Ďalším sa dokonca podarilo dostať až do foyer. Organizátorom protestu je nepolitická aliancia D19-20, ktorá v boji za "lepšiu a spravodlivejšiu spoločnosť" organizuje nenásilné protesty na politicky dôležitých miestach a je názorovou platformou viacerých občianskych organizácií. Ťažiskom protestov D19-20 je úsporná politika Európskej únie a dohody "novej generácie" o voľnom obchode EÚ s Kanadou (CETA), so Spojenými štátmi (TTIP), ako aj Dohoda o obchode so službami (TiSA). Rokovania o dohode TiSA vedie EÚ s krajinami, ktoré spolu s ňou pokrývajú 70 percent svetového obchodu so službami.

Dnešné protesty priamo pred budovou, kde lídri 28 krajín EÚ a kanadský premiér Justin Trudeau podpíšu obchodnú dohodu CETA, na tejto skutočnosti už nič nezmenia, lebo Belgicko dohodu podpísalo v sobotu po tom, ako sa podarilo dosiahnuť vnútropolitický konsenzus medzi všetkými zložkami belgickej federácie.

Aliancii D19-20 sa podarilo zhromaždiť okolo 300 ľudí aj vo štvrtok, keď už bolo jasné, že s CETA bude súhlasiť i Valónsko a všetky ostatné zložky federácie. Pokojné, ale hlučné demonštrácie prebehli v Bruseli v blízkosti sídiel inštitúcií EÚ a v Namure pred sídlom valónskeho parlamentu. Oveľa masovejšie demonštrácie proti CETA a TTIP zažil Brusel 20. septembra, keď v tzv. európskej štvrti protestovalo vyše 9000 nespokojencov zvolaných frankofónnymi politickými stranami, odborovými centrálami a občianskymi organizáciami.

Viac o téme: KanadaCETA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu