Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Je rozhodnuté: Členské štáty Európskej únie oficiálne schválili dohodu CETA

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Členské štáty EÚ odsúhlasili včera oficiálne dohodu o voľnom obchode s Kanadou (CETA). Rada EÚ to oznámila dnes prostredníctvom vyhlásenia, ktoré priniesla agentúra DPA. Ku schváleniu dohody došlo krátko po tom, ako parlament belgického regiónu Valónsko prelomil svoj doterajší odmietavý postoj k tomuto dokumentu a umožnil tak jeho podpísanie v mene celého Belgicka. S CETA muselo vyjadriť súhlas všetkých 28 členských štátov EÚ.

"S potešením môžem potvrdiť, že EÚ je pripravená podpísať Komplexnú hospodársku a obchodnú dohodu s Kanadou," citovala Rada EÚ vyjadrenie slovenského premiéra Roberta Fica ako predstaviteľa krajiny predsedajúcej v súčasnosti tomuto orgánu.

"Predstavuje to míľnik v obchodnej politike EÚ a náš záväzok voči nej," vyjadril sa Fico, pričom označil CETA za "modernú a pokrokovú dohodu, otvárajúcu dvere novým príležitostiam a zároveň chrániacu dôležité záujmy". "Navyše má potenciál vytýčiť cestu vpred k budúcim obchodným dohodám," dodal.

Podľa zverejneného vyhlásenia prijala Rada EÚ písomným postupom celý "balík rozhodnutí" ohľadne CETA, ktorého súčasťou je okrem rozhodnutia o samotnom podpísaní tohto dokumentu aj rozhodnutie o jeho predbežnom uplatňovaní a rozhodnutie požiadať o súhlasné stanovisko Európsky parlament..

Predstavitelia EÚ a Kanady podpíšu dohodu CETA v nedeľu

Komplexnú hospodársku a obchodnú dohodu (CETA) medzi EÚ a Kanadou podpíšu lídri už túto nedeľu na summite v Bruseli. Prostredníctvom siete Twitter to oznámil v noci na dnes predseda Európskej rady Donald Tusk, načo potvrdil účasť na ohlásenom stretnutí aj kanadský premiér Justin Trudeau.

"Misia splnená! Práve som sa dohodol s premiérom Justinom Trudeauom, že summit EÚ-Kanada sa uskutoční túto nedeľu," citovala Tuskov príspevok agentúra DPA. Rovnakú informáciu zverejnil na Twitteri aj Trudeau, podľa ktorého ide o "úžasnú správu" a CETA prinesie Kanade "rast strednej triedy a posilnenie ekonomiky".

Summit EÚ-Kanada spojený s podpisom CETA bol pôvodne naplánovaný na štvrtok 27. októbra, kanadská delegácia však cestu do Bruselu odriekla po neúspechu rokovaní v Belgicku, kde vláda zatiaľ nemohla k tejto dohode pristúpiť. Situácia sa zmenila po tom, ako parlament belgického regiónu Valónsko v piatok zmenil svoj odmietavý postoj. Rada EÚ následne oznámila, že členské štáty Únie oficiálne odsúhlasili podpísanie dohody s Kanadou, ako i jej predbežné uvedenie do platnosti. S dohodou CETA muselo vyjadriť súhlas všetkých 28 členských štátov EÚ.

Dohoda CETA otvorí cestu k ekonomickému posilneniu Európy, tvrdí Štefanec

Poslanec Európskeho parlamentu a člen Výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa Ivan Štefanec (KDH, EĽS) víta dohodu belgickej vlády s regionálnymi administratívami vo veci obchodnej dohody medzi Európskou úniou a Kanadou (CETA). Dohoda podľa neho otvorí cestu k ekonomickému posilňovaniu Európy a tvorbe nových pracovných miest. Stanovisko Štefanca agentúre SITA poskytol jeho asistent Michal Ďurman. CETA dostala zelenú po tom, ako dohodu odsúhlasili v piatok poslanci v belgickom regióne Valónsko, ktorý dohodu blokoval. Pre nesúhlas Valónska sa aj presunul summit medzi EÚ a Kanadou, ktorý bol naplánovaný pôvodne na 27. októbra.

„Európa potrebuje hľadať nových obchodných partnerov a spájať svoj trh s takými krajinami, ktoré zdieľajú naše civilizačné hodnoty a majú rovnaký vzťah k právu a ochrane autorských práv. Dohoda s Kanadou otvára pre naše firmy, najmä malé a stredné, nový, viac ako 36-miliónový trh. Odbúranie bariér vo vzájomnej výmene tovarov a služieb prinesie podnety pre tvorbu pracovných miest a nové podnety vo vede, výskume a inováciách,“ myslí si europoslanec. 

Podľa Štefanca sa v najbližšej budúcnosti rozhodne, či bude Európa pravidlá svetového obchodu spoluvytvárať, alebo preberať. „V minulosti si Európa nerozumnými opatreniami nechala odísť svoj priemysel do iných častí sveta. Výsledkom je, že v našich obchodoch nájdeme už len minimum tovaru domáceho pôvodu. Pri spájaní sa trhov ponad Atlantický oceán nejde len o obchod samotný, ale aj o spoločný postup pri nastavovaní colnej politiky a štandardov vo výrobe, kvalite a ochrane životného prostredia,“ dodal Štefanec s tým, že to umožní väčšiu ochranu nášho priemyslu pred konkurenciou, najmä z oblasti Ázie.

Belgický vicepremiér dnes dopoludnia podpísal obchodnú dohodu CETA

Belgický vicepremiér a šéf diplomacie Didier Reynders dnes doobeda podpísal za Belgicko dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Kanadou (CETA). Uviedla tlačová agentúra Belga. K podpisu dohody v mene Belgického kráľovstva došlo o 11.00 hodine miestneho času. Reynders mal oprávnenie na podpis tejto dohody vďaka funkcii podpredsedu vlády.

Reynders dohodu podpísal v prítomnosti eurokomisárky pre obchod a hlavnej vyjednávačky Európskej komisie Cecilie Malmströmovej, prítomní boli aj veľvyslanec Kanady v Belgicku Mauro Petriccione a predseda Belgicko-kanadskej obchodnej komory Jean-Pierre Tanghe. 

Viac o téme: KanadaCETA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu