Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Belgický premiér je z kompromisu šťastný: Dohodu o CETA ešte musia schváliť parlamenty

Charles Michel
Charles Michel (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Valónsky parlament bude v piatok poobede hlasovať o obchodnej dohode EÚ s Kanadou (CETA). Následne sa k tejto dohode vyjadrí aj parlament valónsko-bruselskej federácie, uviedol dnes belgický denník Le Soir.

Belgický federálny premiér Charles Michel dnes napoludnie oznámil, že federálna vláda a predstavitelia regionálnych vlád sa dohodli na spoločnej deklarácii, ktorá je prijateľná pre všetky zložky belgickej federácie. Valónsky premiér Paul Magnette, ktorý odmietal podpis dohody s Kanadou v jej pôvodnom znení, po dosiahnutí kompromisu vyhlásil, že "Valónsko je nesmierne šťastné, že jeho požiadavky boli vypočuté".

Účastníci tzv. vnútrobelgických rokovaní, ktoré začali v utorok poobede a s prestávkami pokračovali celú stredu, sa dohodli, že regionálne parlamenty poskytnú svoje stanovisko k tejto dohode najneskôr do piatkovej polnoci. Valónsky parlament už oznámil, že zvolal plenárne zasadnutie na piatok 28. októbra o 11.00 h. Po preštudovaní deklarácie budú valónski poslanci hlasovať okolo 16.00 h. Rovnaká debata prebehne súčasne aj v parlamente valónsko-bruselskej federácie v Bruseli, hlasovanie je plánované na 18.00 h.

Parlament bruselského regiónu urobí všetko možné, aby zasadal tiež v piatok a prijal konkrétne stanovisko, uviedol jeho predseda Charles Picqué. Parlament frankofónnej jazykovej komunity, ktorý sídli v Bruseli, by mal zasadať ešte dnes, oznámila jeho šéfka Fadila Laananová.

Text vnútrobelgickej dohody bol zaslaný aj veľvyslancom pri EÚ (COREPER), aby sa aj členské štáty EÚ dozvedeli o kompromisnom výsledku politických rokovaní, a dostane sa aj k zodpovedným kanadským úradom, ktoré sa k tomuto textu musia vyjadriť ešte pred oficiálnym podpisom CETA.

Televízna stanica RTBF upozornila, že medzi dôležitými bodmi, ktoré viedli k dosiahnutiu kompromisu a upokojeniu valónskej strany, je aj ten, že Belgicko bude môcť požiadať Súdny dvor Európskej únie, aby preskúmal, či nový systém arbitrážnych sporov medzi štátmi a investormi, ktorý nahradí súčasný arbitrážny mechanizmus, je kompatibilný s CETA.

Viac o téme: KanadaBelgickoCETACharles Michel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu