Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Moskva požiadala o monitorovanie prezidentských volieb USA: Tri štáty to zamietli

Donald Trump a Hillary Clintonová
Donald Trump a Hillary Clintonová (Zdroj: SITA)

OKLAHOMA CITY - Tri americké štáty, menovite Oklahoma, Louisiana a Texas, zamietli žiadosť Moskvy o to, aby pri nadchádzajúcich prezidentských voľbách mohli byť prítomní ruskí pozorovatelia. S odvolaním sa na tamojšie úrady a médiá o tom v piatok informovala agentúra AP.

Kancelária oklahomaského štátneho tajomníka uviedla, že ešte v auguste dostala list od ruského generálneho konzulátu v Houstone. V ňom sa Moskva dožadovala prítomnosti vo volebných miestnostiach, aby tak mohla skúmať "americkú skúsenosť s organizovaním volebného procesu". Kancelária žiadosť zamietla, pričom upozornila, že oklahomský zákon povoľuje prítomnosť vo volebných miestnostiach výhradne voličom a volebným úradníkom. 

Podobné žiadosti zamietli príslušné úrady aj v dvoch ďalších amerických štátoch - v Louisiane a Texase, približuje AP. Zahraničné vlády sa síce oficiálne môžu uchádzať o pozorovanie amerických volieb, je však v kompetencii jednotlivých štátov, či ich žiadostiam vyhovejú, uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Mark Toner.

Viac o téme: Prezidentské voľbyUSAMoskva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu