Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Totálne zverstvo: Zničenú nemocnicu v Aleppe zasiahla bomba, zahynuli ďalší ľudia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Najmenej traja robotníci zahynuli dnes vo vzbúrencami ovládanej východnej časti sýrskeho mesta Aleppo, keď zbombardovanú nemocnicu, ktorú opravovali, zasiahla ďalšia bomba. Informovala o tom agentúra DPA.

Pri dnešnom útoku na podzemnú nemocnicu známu pod označením M10 zahynuli aj ďalší štyria ľudia, ktorí sa v čase náletu nachádzali mimo objektu. V priebehu necelého týždňa išlo už o tretí letecký útok na túto nemocnicu, ktorá po stredajšom a sobotňajšom bombardovaní musela úplne prerušiť svoju činnosť.

Podľa Sýrsko-americkej zdravotníckej spoločnosti (SAMS), ktorá nemocnicu pomáha prevádzkovať, išlo o najväčšiu z ôsmich kliník ležiacich v oblastiach kontrolovaných odporcami sýrskej vlády. Sýrska dobrovoľnícka organizácia Biele prilby uviedla, že podzemnú nemocnicu zasiahla bomba určená na ničenie bunkrov, aké zhadzujú ruské lietadlá.

Po skončení prímeria zažíva východ Aleppa najintenzívnejšie nálety sýrskeho a ruského letectva od začiatku občianskej vojny v roku 2011, podporované ofenzívou sýrskej armády. Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) v sobotu oznámil, že za týždeň prišlo v Aleppe o život najmenej 340 civilistov vrátane 106 detí.

Rusko nepodporí francúzsky návrh rezolúcie BR OSN o prímerí v Aleppe

Rusko nesúhlasí s návrhom rezolúcie o prerušení bojov v sýrskom veľkomeste Aleppo, ktorý predložilo v Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov (BR OSN) Francúzsko, o novom prímerí v Sýrii chce ale ďalej rokovať s USA. Povedal to dnes v Moskve námestník ruského ministra zahraničných vecí Gennadij Gatilov, ktorého vyjadrenie priniesla agentúra DPA. Francúzsky návrh rezolúcie je podľa Gatilova politicky motivovaný a Sýriu i Rusko by vystavil nátlaku. Dodal, že Moskva, ktorá v októbri predsedá BR OSN, predloží ostatným členom vlastný návrh.

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault minulý týždeň varoval, že pokiaľ niekto rezolúciu navrhovanú Parížom nepodporí, riskuje vyvodenie zodpovednosti za "napomáhanie vojnovým zločinom". Poukázal pritom na "pobúrenie medzinárodného spoločenstva" zo systematického bombardovania Aleppa a iných útokov, ktoré boli cielené na tamojšie nemocnice a humanitárne konvoje.

Obvinenia, že pri ruských náletoch v Sýrii dochádza k ničeniu nemocníc a zabíjaniu civilistov, Gatilov odmietol s tým, že mnohé zo zariadení označovaných ako nemocnice sú v skutočnosti povstalecké lazarety, zatiaľ čo civilisti sú povstalcami využívaní ako živé štíty. Námestník šéfa ruského rezortu diplomacie tiež konštatoval, že rokovania s USA o sýrskom prímerí zatiaľ nepriniesli žiadny pokrok. Moskva podľa neho viackrát navrhla model 48-hodinových prestávok v bojoch, čo však druhá strana odmietla.

Viac o téme: NemocnicaBombaSýriaAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu