Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Sýrske Aleppo v totálnej deštrukcii: Svet sa prizerá holokaustu, tvrdia izraelské noviny

Zničené Aleppo Zobraziť galériu (5)
Zničené Aleppo (Zdroj: SITA/AP)

DAMASK/TEL AVIV - Sýrske mesto Aleppo, ktorého východnú časť držia v rukách povstalci, čelí neustálym útokom. Stíhačky diktátora Bašára Asada okolo seba šíria smrť. Z trosiek obytných domov vyťahujú po každom nálete desiatky mŕtvych. V obkľúčení zostalo asi 275-tisíc obyvateľov, ktorí trpia hladom, nedostatkom vody aj elektriny. Podľa sýrskeho vyslanca OSN môže mesto do dvoch mesiacov podľahnúť totálnej deštrukcii. Komentátor izraelského denníka Haaretz dokonca prirovnal súčasnú situáciu k holokaustu.

Brutálne VIDEO z bombardovanej Sýrie: Mŕtve deti v troskách, USA obviňujú Rusko z barbarstva

Sýrsky konflikt, ktorý trvá od jari 2011, má na konte viac ako 200-tisíc mŕtvych a milióny utečencov. Na časti sýrskeho územia bojuje sýrska armáda proti povstalcom, ktorí už takmer štyri roky usilujú o zvrhnutie prezidenta Bašára Asada. Neprehľadnú situáciu v krajine využili ozbrojenci z hnutia Islamský štát a ďalších radikálnych skupín a obsadili časť územia, najmä na severe Sýrie.

Sýrske Aleppo v totálnej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Pohroma v Aleppe

Mesto Aleppo je od roku 2012 rozdelené na vládnu a opozičnú časť. Krátke prímerie skončilo 19. septembra, odvtedy tam podľa Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) prišlo o život 420 ľudí. Východná časť mesta je v obkľúčení a kamióny s pomocou sa tam nemôžu dostať. OSN odhaduje, že až polovica z 275-tisíc obyvateľov východného Aleppa chce kvôli nedostatku jedla odísť.

Spojené štáty a ďalšie západné krajiny vinia sýrsku armádu a Rusko z bombardovania civilistov a tiež zdravotníckych zariadení. Rusko a Damask tvrdia, že útočia len na povstalcov.

Sýrske Aleppo v totálnej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Sýrska opozícia dnes podľa agentúry AP oznámila, že na severe Aleppa násilie dosiahlo "rozmerov genocídy". Povstalci, ktorí majú časti mesta pod kontrolou, ale vraj pozíciu len tak neopustia. Boje tak môžu trvať týždne i mesiace.

Dramatická výzva z Izraela

Izraelské noviny "Haaretz" publikovali dramatickú výzvu medzinárodnému spoločenstvu, a to najmä nositeľovi Nobelovej ceny za mier a americkému prezidentovi Barackovi Obamovi. Nitzan Horowitz vo svojom článku vysvetľuje, že je to ako počas holokaustu, aj vtedy sa všetci len mlčky prizerali.

Sýrske Aleppo v totálnej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter)

"Ako mohol svet nereagovať? Prečo to ničenie nezastavili, alebo aspoň nezbombardovali lágre, vlaky či koľajnice? Ku koncu vojny, keď sa zmenili vojenské mocenské sily v Európe, to mohli urobiť. Tým by napríklad niektorí maďarskí Židia unikli z Eichmanovho dosahu. Státisíce ľudí. Prečo neotvorili brány?" kladie otázky novinár.

Táto situácia je teraz porovnateľná s občianskou vojnou v Sýrii a situáciou v Aleppe. "Ako sa to (holokaust) mohlo stať? Pozrite sa na Aleppo!" píše ďalej Horowitz, podľa ktorého masový vrah Bašár Asad spolu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom lejú sudy s horiacim olejom na obývané budovy, bombardujú celé štvrte a ničia deti, starcov, poľnohospodárov aj obchodníkov.

Sýrske Aleppo v totálnej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

"Vojnové zločiny? Iste. Zločiny proti ľudskosti. O tom niet žiadnych pochýb. A svet mlčí," píše izraelský komentátor, ktorý kladie zodpovednosť aj na plecia Baracka Obamu, ktorý nepriniesol mier. Sýria je premárnená príležitosť, pretože americký prezident sa nechcel zapliesť do ďalšieho konfliktu na Strednom východe, pritom možno stačilo vytvoriť nad oblasťou, kde zúrila občianska vojna, bezletovú zónu.

Putin uťahuje slučku pevnejšie a pevnejšie... Milióny ľudí za to platia nepredstaviteľnú cenu, dodal Horowitz.

Viac o téme: BombardovanieSýriaHalabAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu