Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

OSN otvorene prehovorila: Útok na konvoj pri Aleppe bol leteckým úderom

Útok na konvoj s humanitárnou pomocou bol náletom
Útok na konvoj s humanitárnou pomocou bol náletom (Zdroj: SITA/AP)

ŽENEVA - Na základe analýzy družicových fotografií dospela OSN k názoru, že útok na konvoj s humanitárnou pomocou, ktorý sa v Sýrii odohral 19. septembra, bol "leteckým úderom". V Ženeve o tom dnes informoval analytik agentúry OSN pre využívanie družicových záberov (UNOSAT) Lars Bromley, uviedla agentúra Reuters.

Rozmer a typ krátera umožňuje potvrdiť, že útok vykonali lietadlá, vyhlásil Bromley. "Myslím, že to potvrdilo aj mnoho iných zdrojov," dodal. OSN bola až doteraz veľmi opatrná pri pripisovaní zodpovednosti a popisovaní okolností incidentu. Kým svetová organizácia hovorila o "útoku", ktorý mal za následok dočasné pozastavenie vysielania humanitárnych konvojov do Sýrie, Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca vo svojich vyhláseniach od začiatku hovorila o "náletoch".

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun minulý týždeň avizoval vytvorenie vyšetrovacej komisie, ktorá mala preskúmať okolnosti incidentu pri meste Urum al-Kubra. Vedúci analytickej sekcie UNOSAT Einar Bjorgo dnes v Ženeve v súvislosti s tým uviedol, že jeho tím zatiaľ nedostal žiadosť na poskytnutie družicových záberov. Na UNOSAT sa v uplynulých rokoch so žiadosťou o spoluprácu obrátilo viacero vyšetrovacích komisií.

Pri útoku z 18. septembra bol zasiahnutý konvoj viac ako 30 nákladných áut, ktoré viezli pomoc OSN a Sýrskeho arabského Červeného polmesiaca (SARC) pre tisíce civilistov - okrem iného lieky a prikrývky. Zničený bol aj sklad SARC a nemocnica. Poškodených alebo zničených bolo 18 z 31 kamiónov. Medzi asi 20 obeťami bol aj jeden miestny predstaviteľ Červeného polmesiaca.

Spojené štáty z útoku obvinili Rusko, ktorého dve bojové lietadlá sa v čase incidentu údajne nachádzali nad danou lokalitou. Moskva tieto obvinenia odmieta a tvrdí, že konvoj zachvátil požiar. Bromley dnes uviedol, že družicové zábery na sýrske mesto Aleppo nasnímané od 18. septembra do 1. októbra svedčia o dôsledkoch náletov, ktoré sa začali po skončení prímeria. Dodal však, že stanoviť škody je veľmi ťažké - aj preto, že bombardované oblasti boli už pred tým veľmi zničené.

Presnejšia analýza rozsahu škôd v Aleppe sa bude realizovať v najbližších týždňoch. UNOSAT zverejňuje družicové zábery na základe žiadostí agentúr OSN alebo jednotlivých štátov, pričom ide o snímky získané výhradne z komerčných družíc, nikdy nie z vojenských. UNOSAT má k dispozícii viacero zdrojov, ktoré umožňujú zabrániť prípadnému falšovaniu dátumov snímok alebo ich inému pozmeňovaniu, spresnil Bjorgo.  

Takéto zábery sa využívajú najmä pri prírodných nešťastiach na zisťovanie škôd alebo pri odhadovaní pohybu a počtov presídlených ľudí. Viacero organizácií OSN nedávno žiadalo o družicové snímky irackého mesta Mósul, aby sa mohli pripraviť na presídlenie stoviek tisíc civilistov, ktorí by sa mohli vydať na útek pred alebo počas avizovanej operácie vládnych síl na znovudobytie tohto mesta, ktoré je momentálne v rukách islamistov.

Používanie týchto záberov, "lacných, veľmi účinných a  rýchlo dostupných, by sa malo stať pravidlom, nie výnimkou", vyhlásil dnes Bjorgo. Dodal, že UNOSAT takto "láme tabu spojené s používaním týchto záberov v konflikte".

Viac o téme: NáletKonvojOSNAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu