Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mayová odstúpila od dôležitých návrhov: Británia nebude používať bodovací systém

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Šéf nového britského ministerstva pre brexit David Davis v pondelok v parlamente vyhlásil, že vláda sa nebude ponáhľať pri vypracovávaní detailného plánu pre odchod z Európskej únie.

Premiérka Theresa Mayová totiž odstúpila od návrhov, ktoré využívali pri riešení prisťahovalectva bodovací imigračný systém - podobne, ako to robí Austrália. Informovala o tom tlačová agentúra AP.
Davis predstavil parlamentu plán vlády pre odchod Británie z EÚ a oznámil, že jeho nové ministerstvo má už 180 zamestnancov, ktorým pomáha 120 ďalších ľudí pracujúcich v Bruseli. 

Premiérka Mayová na summite krajín skupiny G20 v Číne povedala, že nie je zástankyňou bodovacieho imigračného systému, ktorý podporovali minister zahraničných vecí Boris Johnson a Nigel Farage - kľúčoví lídri v kampani za brexit, teda za vystúpenie Británie z Európskej únie. 

Podľa Mayovej systém v štýle Austrálie nezabezpečí Británii dostatočnú kontrolu nad tým, kto vstúpi do krajiny. Práve o túto reguláciu prisťahovalcov sa snažia zástancovia brexitu. Farage, ktorý odstúpil z funkcie predsedu Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), obvinil Mayovú z nespnenia sľubu. Vláda jasne nevysvetlila, ako plánuje regulovať prisťahovalectvo, keď už Británia odíde z 28-člennej únie, ale Mayová tvrdí, že obmedzenie prisťahovalectva je najvyššou prioritou. 

Viac o téme: Veľká BritániaTheresa Mayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu