Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Matka Tereza je svätá! Pravda o kontroverznej postave dejín: Podvodníčka, ľudia kvôli nej trpeli

Matka Tereza Zobraziť galériu (4)
Matka Tereza (Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA - Z jednej strany na Matku Terezu útočia militantní ateisti, z druhej strany ju obhajujú veriaci kresťania. Pápež ju vyhlásil včera za svätú a dodnes ju oslavujú milióny ľudí po celom svete. Kritici Matke Tereze vyčítajú, že je podvodníčka a náboženská fundamentalistka. Aká je pravda?

"Náboženská fanatička, politická operatívka, primitívna kazateľka, komplic sekulárnych svetových mocností. Jej misia bola vždy takáto. Irónia je, že nikoho nepresvedčila, aby jej veril. Je najvyšší čas, aby bola naozaj poctená," píše sa o knihe literárneho kritika a publicistu Christophera Hitchensa na stránke najväčšieho predajcu kníh Amazon. Jeho kniha "Misionárska poloha: Matka Tereza v teórii a praxi," vyvolala veľkú vlnu pobúrenia. Zobrazuje v nej úplne opačný obrázok o osobe, ktorú si celý svet spája s pomocou chudobným a trpiacim.

Za toto dielo poputuje do pekla

Hitchens sa dodnes radí k najväčším kritikom Matky Terezy. New York press o knihe napísal, že ak existuje peklo, Hitchens tam za túto knihu poputuje. Podľa Hitchensa Matka Tereza chudobných držala v biede, pretože si myslela, že im pomôže utrpenie pomocou Boha. Razil tézu, že nemilovala chudobných, ale chudobu. Kritici mu zase vyčítajú, že jediné, čo mu vadilo bol fakt, že bola oddaná veriaca a katolíčka.

Matka Tereza je svätá!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ateista nakrútil o nej dokument, konvertoval na kresťanstvo

Nemecké noviny Frankfurter Allgemaine Zeitung v analýze píšu, že ani obraz militantných ateistov ani obraz presvedčených obhajcov, nie je presný. Britský novinár Malcolm Muggeridge ju podľa novín v roku 1968 navštívil v Kalkate, aby o nej nakrútil dokument. Aj keď bol ateista, to, čo videl, ho natoľko poznačilo, že konvertoval ku kresťanstvu. Dokument Muggeridgeho ju celosvetovo preslávil a stala sa z nej legenda.

Článok sa venuje aj Hitchensovi, ktorý ju vykreslil podľa nemeckých novinárov príliš negatívne a agresívne. A taktiež štúdii kanadských sociológov, ktorí Matku Terezu kritizovali za vybavenie jej hospicov a nemocníc. Tí sa na miesto pôsobenia podľa článku neboli ani len pozrieť, aby si podmienky preverili na vlastné oči. V ankete Topiek spred troch rokov ju naši čitatelia zvolili za najväčšieho Európana všetkých čias.

Matka Tereza je svätá!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Kritizované zázraky a odpor voči antikoncepcii

V katolíckej cirkvi sú na svätorečenie potrebné dva "zázraky" a v roku 2015 sa našiel druhý takýto skutok, za ktorý mala byť zodpovedná Matka Tereza. Brazílčan sa bez vedeckého vysvetlenia uzdravil z ochorenia mozgu po tom, ako rehoľníčku požiadal o pomoc.

Pápež František to v roku 2015 uznal za zázrak, čo otvorilo cestu ku kanonizácii. Nezastavila to ani skutočnosť, že jej prvý zázrak, uzdravenie ženy z Indie z rakoviny, vyvolával kontroverzie. Kritici Matke Tereze vyčítali aj postoje k interrupciám a antikoncepcii, ako aj prijímanie darov od diktátorov. Liberálnym kritikom vadilo jej prísne odsúdenie antikoncepcie ako najväčšieho zla.

Dokument Christophera Hitchensa - Anjel z pekla

Matka Tereza sa narodila v roku 1910 v albánskej rodine v dnešnom Macedónsku. V indickej Kalkate založila rehoľný rád Kongregácia misionárok lásky, starajúci sa o chudobných a umierajúcich. Za to jej v roku 1979 udelili Nobelovu cenu za mier. Tak rýchlo ako Matku Terezu dosiaľ svätorečili len málo ľudí, v súčasnej dobe len pápeža Jána Pavla II. Šesť rokov po jej smrti v roku 1997 ju vyhlásili za blahoslavenú.

Najviac uctievaná je Matka Tereza zrejme naďalej v Indii a najmä v Kalkate. Dedičstvo Matky Terezy trvá dodnes. Aj v súčasnosti má jej rehoľa približne 4500 členiek a je zastúpená v 133 krajinách.

Kto bola Matka Tereza? (Video BBC)

Viac o téme: SvätáPápežMatka Tereza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu