Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Poznáme víťaza ankety o najväčšieho Európana: Túto osobnosť si ceníte najviac!

Čitatelia Topiek si najviac vážia Matku Terezu Zobraziť galériu (3)
Čitatelia Topiek si najviac vážia Matku Terezu (Zdroj: internet, topky)

BRATISLAVA - Koho považujete za najväčšieho Európana všetkých čias? Na to sme sa vás pýtali v ankete, ktorú sme spustili pri príležitosti deviateho výročia vstupu Slovenska do Európskej únie. A kto vyhral? To sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Minulý týždeň Topky spustili anketu o najväčšieho Európana. Nominované boli tieto osobnosti: Leonardo Da Vinci, Albert Einstein, Wolfgang Amadeus Mozart, Galileo Galilei, Johannes Gutenberg, René Descartes, Matka Tereza, Aristoteles, Charles Darwin, Alfred Nobel, Isaac Newton, Nikola Tesla, Maria - Currie Sklodowska, Pablo Picasso a Stephen Hawking.

Čitatelia určili, že víťazom sa stala Matka Tereza, ktorá získala celkovo 750 hlasov. Druhý skončil Nikola Tesla s 570 hlasmi a na treťom mieste so 465 hlasmi sa umiestnil Leonardo Da Vinci.

Poznáme víťaza ankety o
Zobraziť galériu (3)

Historička Slovenskej akadémie vied Marína Zavacká sa s prvenstvom príliš nestotožňuje. Podľa nej sa okolo Matky Terezy vytvorila akási bublina, ktorá z nej robí pomaly nadprirodzenú bytosť. "Je to propaganda. Ona nezachraňovala ľudí, ale im pomáhala, aby umierali v pokoji. Z humanitného hľadiska sú oveľa väčšími osobnosťami napríklad Tomáš Garrigue Masaryk alebo Raoul Wallenberg," povedala.

Topky oslovili aj niekoľko známych slovenských osobností a spýtali sa ich na to, koho by oni zvolili za top Európana. Favoritom herca a politika Milana Kňažka je jednoznačne Aristoteles, pretože podľa neho "patrí ku klasike kultúrneho povedomia".

Podnikateľ Fedor Flašík zas uprednostnil Charlesa Darwina. Oceňuje na ňom najmä to, že svojou evolučnou teóriou posunul ľudstvo a jeho vývoj ďalej, hoci bol v tom čase za svoje myšlienky považovaný priam za kacíra.

A koho za najväčšieho Európana považuje moderátor a zabávač Sajfa? "Jednoznačne Milana Rastislava Štefánika. Bol to politik európskych rozmerov a navyše hrdý a vzdelaný Slovák."

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu