Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Tusk chce, aby Európa zostala silná aj bez Británie: Chaos z minulého roka nesmieme dopustiť

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: SITA)

BRUSEL/LUXEMBURG - Európska únia musí prevziať plnú kontrolu nad svojou bezpečnosťou a hranicami a zostať silná aj potom, ako ju opustí Británia. Predseda Európskej rady Donald Tusk to dnes uviedol v Luxemburgu v súvislosti s diskusiami o dôsledkoch brexitu, ktoré vedie s lídrami krajín EÚ, informovala agentúra DPA.

Na potrebu zachovania silnej EÚ Tusk poukázal deň pred stretnutím so slovenským premiérom Robertom Ficom. V piatok budú obaja politici v Bruseli hovoriť najmä o pripravovanom neformálnom summite 27 lídrov EÚ (bez Británie). Ten sa uskutoční v Bratislave 16. septembra v rámci polročného predsedníctva Slovenska v Rade EÚ. Tusk a Fico zhodnotia aktuálny stav príprav a prediskutujú hlavné programové východiská a ciele summitu.

"Nie je náhoda, že otázky bezpečnosti a migrácie boli v popredí kampane pred britským referendom," uviedol Tusk po stretnutí s luxemburským premiérom Xavierom Bettelom. "Pocit neistoty a destabilizácie je v mnohých ohľadoch... prítomný aj na európskom kontinente," dodal Tusk. Predseda Európskej rady v tejto súvislosti pripomenul pokrok pri obmedzovaní prílevu nelegálnych migrantov, ktorých počet vlani v krajinách únie presiahol hranicu jedného milióna. 

"Je zrejmé, že máme pred sebou ešte veľa práce. Ale náš cieľ musí byť jasný: nesmieme už nikdy dopustiť, aby sa v Európe opakoval chaos z roku 2015," zdôraznil Tusk. Predseda Európskej rady v súvislosti s bratislavským summitom uviedol, že otázka odchodu Británie z EÚ nebude na programe rokovaní 27 lídrov. Únia totiž nezačne rokovania o brexite predtým, ako vláda v Londýne oficiálne oznámi svoj zámer vystúpiť z EÚ.

Viac o téme: Robert FicoDonald TuskBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu