Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Biden v Lotyšsku potvrdil záväzok USA brániť východné členské krajiny NATO

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA)

RIGA - Americký viceprezident Joe Biden dnes na stretnutí s lídrami troch pobaltských štátov - Lotyšska, Litvy a Estónska - v lotyšskej Rige potvrdil záväzok Spojených štátov brániť východné členské krajiny NATO, ak to bude potrebné.

Novinárom po stretnutí povedal, že sa v tejto veci zhodujú obe veľké politické strany v USA. "Sme absolútne, na 100 percent verní našim záväzkom v NATO, vrátane a predovšetkým článku 5," citovala ho agentúra DPA.

"To, že občas počujete niečo od prezidentského kandidáta druhej strany, netreba brať vážne," vysvetlil demokrat Biden. Hovoril o republikánskom prezidentskom kandidátovi Donaldovi Trumpovi, ktorý spochybnil význam NATO. "Myslím si, že ani nevie, čo to článok 5 je," dodal Biden.

Litovská prezidentka Dalia Grybauskaite reportérom povedala, že "je pre nás dôležité, že sme pripravení - všetky strany - potvrdiť naše strategické partnerstvo". "Sme si istí, bez ohľadu na zmeny, ku ktorým dôjde v USA po voľbách, že záväzok tejto krajiny k NATO, k baltskému regiónu, zostane," dodala.

Lotyšský prezident Raimonds Véjonis uviedol, že cieľom dnešného rokovania je "posilniť bezpečnosť a obranu v pobaltských štátoch" a uplatniť čo najlepšie závery summitu NATO vo Varšave. Pobaltské krajiny sú z členských krajín NATO najbližšie k Rusku a obávajú sa prípadnej ruskej invázie po tom, ako Rusko anektovalo pred dvoma rokmi ukrajinský Krym. Biden počas terajšej cesty do Európy navštívi v stredu Turecko a následne Švédsko.

Viac o téme: NATOSpojené štátyJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu