Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Taliansky premiér si spytuje svedomie: Voľby budú bez ohľadu na výsledky referenda

Matteo Renzi
Matteo Renzi (Zdroj: SITA)

RÍM - Parlamentné voľby v Taliansku sa budú konať v roku 2018 bez ohľadu na to, ako dopadne nadchádzajúce referendum o ústavnej reforme. Uviedol to včera večer taliansky premiér Matteo Renzi.

Renzi dosiaľ spájal svoju politickú budúcnosť s výsledkami referenda. Vyhlásil, že v prípade hlasovania proti reforme odstúpi. "Urobil som chybu aj v tom, že som povedal, že to je referendum o Renzim," povedal dnes podľa agentúry DPA.

Ľudové hlasovanie o reforme presadzovanej premiérom by sa malo konať na jeseň. Presný termín zatiaľ nestanovili, aj keď médiá spomínajú druhú polovicu novembra. Podpora Renziho a jeho sociálnych demokratov z Demokratickej strany (PD) v poslednom čase klesla. Renzi je predsedom vlády od roku 2014.

Ústavná reforma, ktorú obe komory parlamentu schválili v apríli, by obmedzila právomoci Senátu, zvýšila kompetencie ústrednej vlády a zaviedla nový systém volieb do dolnej parlamentnej komory. Podľa Renziho by zmeny zvýšili stabilitu politického systému v krajine a urýchlili rozhodovanie o novej legislatíve.

Viac o téme: TalianskoMatteo Renzi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu