Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Turecký minister to už nemôže zniesť: Krajina je pre časť únie terčom rôznych hrozieb a urážok

Mevlüt Čavušoglu
Mevlüt Čavušoglu (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Európska únia sa v súčasnosti správa k Turecku nepriateľsky, aj keď ide o krajinu, ktorá sa snaží "splniť všetky podmienky" budúceho vstupu do tohto bloku. Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu to uviedol v rozhovore, ktorý dnes zverejnil nemecký denník Bild.

Pre časť EÚ je podľa neho Turecko v súčasnosti iba terčom "hrozieb, urážok a totálnej blokády", pričom si Ankara nie je vedomá akéhokoľvek pochybenia. Ako príklad nepriateľstva voči Turecku spomenul Čavušoglu prístup k dohodám, v ktorých je "jasne stanovené", že Turci budú môcť v októbri cestovať do EÚ bez víz.

"A keď na tieto existujúce zmluvy poukážem, mnohí zrazu reagujú podráždene. Avšak nie je možné, aby všetko, čo je pre EÚ dobré, bolo z našej strany realizované, ale Turecko za to nič nedostalo," sťažuje sa minister v článku s titulkom "Európa ponižuje Turecko". Na otázku, či v prípade nedodržania októbrového termínu uvoľnenia vízového režimu pre Turecko začnú opäť masovo prúdiť do EÚ nelegálni migranti, odpovedal Čavušoglu nejednoznačne: "Nechcem hovoriť o najhoršom prípade, rokovania s EÚ pokračujú. Ale jedno je jasné: Buď uplatňujeme všetky zmluvy súčasne, alebo ich všetky odložíme bokom."

Čavušoglu v tejto súvislosti vyjadril sklamanie nad kritizovaním Turecka za to, že v súvislosti s plnením dohody o migrantoch požaduje od EÚ tri miliardy eur. "Tie peniaze predsa nie sú pre nás, ale pre utečencov (zo Sýrie)! Turecko nesie spomedzi všetkých krajín najväčšiu ťarchu, vynaložili sme 25 miliárd dolárov. Ale od EÚ počúvame len: 'My sme šéfovia a takto sa to bude robiť!' No takto to nejde, táto mentalita je chybná," povedal.

Turecký minister zahraničných vecí sa tiež v rozhovore venoval téme navrhovaného obnovenia trestu smrti vo svojej krajine po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat z polovice júla, čo by bolo podľa vyhlásení viacerých predstaviteľov pre EÚ neprijateľné. "V Európe sa správajú, akoby sme už trest smrti zaviedli. Zo strany ľudu je takáto výzva a treba to chápať. Bol to najkrvavejší pokus o puč v dejinách Turecka," upozornil Čavušoglu a dodal, že on sám je "v zásade" proti obnoveniu popráv, zatiaľ čo jeho manželka takýto krok podporuje.

Viac o téme: UtečenciMevlüt ČavušogluEurópska Únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu