Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Unikli dokumenty nemeckej vlády: Turecko podporuje teroristov a islamské skupiny v Sýrii

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto

LONDÝN/BERLÍN - Dôverná správa nemeckej vlády obviňuje Turecko z podpory teroristických skupín na celom Blízkom východe. Dokument z dielne ministerstva vnútra hovorí o tom, že vláda tureckého prezidenta Erdogana podporuje palestínsky Hamas, egyptské Moslimské bratstvo a rôzne islamistické organizácie bojujúce v Sýrii.

Nenávisť v Turecku: Znetvorené telo transgender ženy (†22) našli spálené na okraji cesty!

Časť správy, ktorá bola odpoveďou na dôvernú otázku parlamentnej frakcie Die Linke (Ľavica), zverejnila nemecká verejnoprávna televízia ARD. "Početné prejavy solidarity a podporných akcií zo strany vládnucej AKP a prezidenta Erdogana pre egyptské MB (Moslimské bratstvo), Hamas a skupiny ozbrojenej islamistickej opozície v Sýrii zdôrazňujú ich ideologické spriaznenie so (širším) Moslimským bratstvom," uvádza sa v dokumente.

Je to prvýkrát, čo nemecká vláda urobila priamu súvislosť medzi tureckými orgánmi a Hamasom, ktorý vedú EÚ a USA na zozname teroristických organizácii. Islamská militantná a politická skupina Hamas vládne na palestínskom území pásma Gazy.

Unikli dokumenty nemeckej vlády:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Egyptské Moslimské bratstvo nie je považované EÚ a USA za teroristickú organizáciu, tradične však udržiava úzke sympatie s výkladom tureckého politického islamu. Správa uvádza, že Ankara prehĺbila vzťahy so skupinami a dokonca sa stala "akčnou platformou" v tomto regióne.

"Ako výsledok postupnej islamizácie svojej zahraničnej aj domácej politiky od roku 2011 sa Turecko stalo ústrednou platformou pre akcie islamistických skupín na Strednom východe," píše sa v dokumente podľa ARD.

"Nemecká vláda nemôže verejne označiť kmotra terorizmu Erdogana ako partnera, zatiaľ čo interne varuje pred Tureckom ako hniezdom terorizmu," povedal Sevim Dagdalen, zákonodarca a člen nemeckej strany Die Linke.

Státisíce Turkov sa dnes
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Napätie medzi Ankarou a Západom sa zhoršilo po neúspešnom pokuse o prevrat v Turecku 15. júla, pri ktorom bolo zabitých 240 ľudí. Prezident stále zadržiava viac ako 35-tisíc podozrivých. Turecko sa usiluje o udelenie bezvízového styku s EÚ výmenou za dohodu o migrantoch. Vyhliadky sú však v tomto okamihu veľmi nejasné a otvorených zostáva stále 72 kritérií, ktoré musí splniť.

Turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu v pondelok varoval, že Turecko by mohlo upustiť od svojho sľubu zastaviť príliv nelegálnych prisťahovalcov do Európy, pokiaľ sa EÚ nepodarí poskytnúť Turecku bezvízový styk v októbri.

Unikli dokumenty nemeckej vlády:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Na nemeckú koaličnú vládu sa už začala hrnúť kritika od opozície. Predseda Slobodnej demokratickej strany (FDP) Christian Lindner požaduje po Merkelovej vysvetlenie postoja nemeckej vlády k Turecku. S Ankarou podľa neho nie je možné ďalej vyjednávať o pristúpení k Európskej únii, keď podporuje organizácie zamerané na zničenie európskych hodnôt.

Viac o téme: Turecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu