Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

O post šéfa strany UKIP, ktorú opustil Farage, bude bitka: Favorit zmeškal termín na podanie

Steven Woolfe
Steven Woolfe (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Šesť kandidátov zabojuje o uvoľnený post predsedu Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), z ktorého pred mesiacom odišiel Nigel Farage. Medzi uchádzačmi prekvapivo chýba Farageov blízky spojenec Steven Woolfe, ktorý bol pôvodne považovaný za favorita, informovala dnes agentúra AP.

O funkciu šéfa tohto euroskeptického pravicovo-populistického subjektu sa uchádzajú traja europoslanci Bill Etheridge, Diane Jamesová a Jonathan Arnott. Okrem nich kandidujú ešte Elizabeth Jonesová, Lisa Duffyová a Phillip Broughton. Pôvodne favorizovaný Steven Woolfe, ktorý taktiež zastupuje UKIP v Európskom parlamente, zmeškal konečný termín na podanie svojej kandidatúry o 17 minút. 

Národný výkonný výbor (NEC) strany preto odmietol jeho kandidatúru zaregistrovať. Traja členovia tohto orgánu sa následne vzdali svojich funkcií a obvinili NEC z frakcionárstva a zámerných obštrukcií namierených voči Woolfeovi. Odmietnutý kandidát skritizoval NEC za údajnú nekompetentnosť. 

Nigel Farage 4. júla oznámil, že po desiatich rokoch odstupuje z funkcie predsedu strany, pretože už dosiahol svoj politický cieľ - zabezpečiť hlasovanie o odchode Británie z Európskej únie. Stalo sa tak po referende z 23. júna, v ktorom sa voliči rozhodli pre brexit. 

Od Farageovej rezignácie sa UKIP zmieta vo vnútrostraníckych sporoch o jeho následníctvo. Doterajší predseda bol aj vo vlastnej strane považovaný za rozdeľujúcu osobnosť, keďže sa opakovane dostával do sporov s poprednými členmi UKIP-u. Medzi jeho odporcami bol aj Douglas Carswell, doposiaľ jediný zástupca strany v britskom parlamente. 

Viac o téme: Nigel FarageSteven WoolfeStrana nezávislosti Spojeného kráľovstva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu