Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Štvornásobný vrah z Čiech si vypočul rozsudok: Dahlgren sa však okamžite odvolal

Kevin Dahlgren
Kevin Dahlgren (Zdroj: FB)

BRNO - Američan Kevin Dahlgren dostal doživotie za štyri vraždy z roku 2013, ktoré sa stali v Brne - Ivanoviciach. Rozhodol tak dnes Krajský súd v Brne. Trest si Dahlgren odpyká vo väznici so zvýšenou ostrahou. Zároveň súd rozhodol aj o zabezpečovacej detencii. Tá sa však podľa skoršieho vyjadrenia obhajoby týka až obdobia po prípadnom odpykaní trestu odňatia slobody.

Dahlgrenov obhajca sa na mieste odvolal, rozsudok o doživotnom treste tak nie je právoplatný. Prípad bude riešiť olomoucký vrchný súd. Štátna zástupkyňa sa odvolávať nebude, ani splnomocnenkyňa poškodených. Podľa Dahlgrenovho otca ešte nič nekončí, po vynesení rozsudku novinárom povedal, že stále verí v synovu nevinu.
 
Sudca Michal Zámečník v odôvodnení rozsudku uviedol, že dvadsaťštyriročný Dahlgren konal na základe predchádzajúceho uváženia, brutálnym spôsobom. V obetiach podľa veci videl "reprezentantov frustrujúceho sveta." Sudca konštatoval, že Dahlgren sa v osudný deň v dome preukázateľne pohyboval. Násilné vniknutie do domu sa nepreukázalo, nestratili sa žiadne cennosti. Vyšetrovanie ukázalo, že rodina obetí nemala žiadnych nepriateľov. Nikto iný než Dahlgren čin spáchať nemohol, uviedol sudca.
 
Súd sa tak priklonil na stranu obžaloby, doživotný trest navrhovala pre Dahlgrena v záverečnej reči štátna zástupkyňa Ludmila Doležalová. Krajský súd v Brne rozhodol aj o finančnom odškodnení dvom príbuzným vo výške 415.000 korún. Rozhodol tiež, že Dahlgren vzhľadom k nepravoplatnému rozsudku zostane vo väzbe. Proti tomu sa obhajca neodvolal
 
Sudca Zámečník rozsudok viac nekomentoval, novinárom iba povedal, že všetko zaznelo v odôvodnení. Dahlgren podľa rozsudku v máji 2013 usmrtil všetkých členov rodiny, u ktorej dočasne býval - otca, matku a ich dvoch synov, z ktorých jeden bol neplnoletý. Hlavné pojednávanie začalo na prelome mája a júna, vypovedalo mnoho svedkov i odborníkov. V utorok vypovedala ďalšia svedkyna a znalkyňa z odboru psychológie a genetiku-forenznej štatistiku. Zazneli aj záverečné reči. Dahlgren vypovedať odmietol.
Viac o téme: RozsudokDoživotieKevin Dahlgren
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu