Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slová hrôzy z miesta teroristického útoku v Nice: Spovede svedkov, z ktorých tuhne krv v žilách!

Teroristický útok v Nice Zobraziť galériu (2)
Teroristický útok v Nice (Zdroj: Profimedia)

NICE - Krik, hrôza a boj o život. Takto prežívali prvé momenty po tom, čo do davu ľudí začal narážať atentátnik na nákladiaku. Spovede očitých svedkov vyrážajú dych. Na inkriminovanom mieste vznikali hororové scény. Niektorí skákali do mora, aby si zachránili život. Iní sa pokúsili útočníka zastaviť a skákali na nákladiak. Prečítajte si prvé reakcie svedkov, ktorí to všetko sledovali na vlastné oči.

Očití svedkovia najprv nevedeli, či ide o zábavu alebo vážnu vec. Až po chvíli, keď krik neutíchal, zistili, že sa stalo niečo hrozné. Šialenec na nákladiaku takmer dva kilometre vrážal do miestnych, ktorí oslavovali deň pádu Bastily.

Nakrúcali si umierajúcich

Marie videla, ako si ľudia skrývajú, kde môžu. Dokonca videla niekoho, ako si niekto nakrúca zranených na mobil. "Videli sme stovky ľudí ako sa rútia do úkrytu, boli tam deti, pošliapaní...," povedala agentúre AFP 37-ročná Marie a doplnila: "Čo ma šokovalo najviac, bolo vidieť ľudí všetko filmovať. Bol tam mladý muž, ktorý natáčal zraneného ako takmer umiera ..."

Ľudia sa skrývali v hoteloch

Zrážal aj deti a najmenších

Čo je však najhoršie, medzi obeťami boli deti alebo batoľatá. "Bola to rodinná udalosť, bola tam batoľatá, deti a len sledovať tých ľudí, ako tiahli svoje deti, keď utekali ulicou, bolo neuveriteľné," nechal sa počuť Kanaďan Ramiro Mora.

Ostatní také šťastie nemali. Na najmenej 84 mŕtvych vzrástla bilancia štvrtkového teroristického útoku v juhofrancúzskom meste Nice. Osemnásť zranených je v kritickom stave a desiatky ďalších utrpeli zranenia ľahšieho charakteru. Ďalším približne 120 osobám bolo potrebné poskytnúť odbornú pomoc, informovalo francúzskeho ministerstva vnútra.

Skrývali sa všade

"Bol tam veľký zmätok,“ opísala Emily a dodala: "Počuli sme veľký krik prichádzajúci z miesta, kde bol kamión. Ľudia bežali smerom k nám a nevedeli, čo sa deje. Ľudia sa potkýnali, snažili sa dostať do hotelov, reštaurácií, na parkoviská, všade tam, kde by sa mohli vyhnúť byť na ulici."

Skákali na kamión

Podľa svedkov ľudia chaoticky pobehovali po uliciach a prenasledovali ich výstrely. Nákladiak prechádzal úplne všetko - ľudí, stromy, stožiare. „Nikdy sme nič také nevideli. Niektorí ľudia sa ho snažili zastaviť a vešali sa na dvere kamióna.“

Skákali do mora

Aby si zachránili život, niektorí skákali do mora. Svedok Eric Ciotti povedal stanici Europe 1, že videl, ako sa jeden muž pokúsil zastaviť útočníka za volantom. "Jeden skočil na nákladiak, aby ho zastavil," nechal sa počuť Ciotti. "V tom momente bola polícia schopná zneškodniť teroristu. Nikdy nezabudnem na pohľad na policajtku, ktorá zastavila toho zabijaka."

Sanitky podľa svedkov nestíhali odvážať zranených do nemocníc, a tak sa zranení zhromažďovali a boli ošetrovaní v improvizovaných zariadeniach pozdĺž promenády. Jedno z nich vzniklo podľa novinára Albana Mikoczyho v hoteli Negresco.

Všetci rýchlo k prístavu

Podľa Češky Jana, ktorá bola počas útoku v jednom z barov na promenáde, bola situácia chaotická. Podľa jej svedectva odvysielanom na ČT24 ľudia v bare nič netušili, ale odrazu speváčka v podniku návštevníkom odkázala, ale sa snažili dostať do bezpečia: „Utekajte, utekajte, blíži sa tam. Rýchle, všetci utekajte k prístavu. Ľudia sa zobrali a utekali. Vôbec nevedeli, kam utekajú, iba im bolo povedané, že majú utekať.“

Nič podobné som v živote nevidel

„Ľudia kričali a bežali. Pracujem v oddelení vrážd, ale nikdy som nič také nevidel,“ priznal zdrvený americký vyšetrovateľ Tony Molina pre CNN, ktorý bol svedkom útoku.

Lietali ako kolky

Svedkom sa stal aj novinár Damien Allemand. "O stotinu sekundy neskôr sa šialenou rýchlosťou prihnal obrovský biely nákladiak, ktorý menil smer tak, aby pokosil čo najväčší počet ľudí," povedal Allemand. "Videl som telá, ako pozdĺž cesty lietala vzduchom ako kolky. Počul som zvuky a krik, na ktoré nikdy nezabudnem," dodal.

Viac o téme: TerorNákladiakFrancúzskoNice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu