Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Neľudský útok v Nice otriasol aj poprednými politikmi: Takéto sú ich reakcie

Francúzskym mestom Nice otriasol útok
Francúzskym mestom Nice otriasol útok (Zdroj: SITA)

NICE - Politici z celého sveta odsúdili štvrtkový útok v juhofrancúzskom meste Nice, ktorý si vyžiadal najmenej 84 mŕtvych a desiatky zranených:

Prezident USA Barack Obama: "Ponúkli sme (Francúzsku) akúkoľvek pomoc, ktorú by mohlo potrebovať pri vyšetrovaní tohto útoku a potrestaní tých, ktorí sú zaň zodpovední. Stojíme po boku Francúzska, nášho najstaršieho spojenca..." 

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová: "Hovoríme jedným hlasom: nenecháme sa zastrašiť. Nedovolíme teroristom podkopať hodnoty rovnosti a demokracie, ktoré sú základom nášho spôsobu života".

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump: "Je to vojna, v ktorej čelíme ľuďom bez uniforiem... Žijeme v úplne inom svete, v ktorom sa nerešpektuje právo a poriadok... Musí sa to riešiť veľmi tvrdo." 

Predseda Európskej rady Donald Tusk: "Je tragickým paradoxom, že sa obeťami útoku stali ľudia oslavujúci slobodu, rovnosť a bratstvo". 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová: "Nemecko je v boji proti terorizmu na strane Francúzska. Som pevne presvedčená, že napriek ťažkostiam v tomto boji zvíťazíme". 

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson: "Sme šokovaní a zarmútení zo strašných udalostí v Nice a z hrozných strát na životoch". 

Ruský premiér Dmitrij Medvedev: "Európa a Ázia sa musia spojiť v boji proti terorizmu. Teroristi a tí, čo ich podporujú, rozumejú len reči násilia a tú musíme (voči nim) používať".  

Čínsky premiér Li Kche-čchiang: "Ostro odsudzujeme terorizmus vo všetkých podobách... a budeme proti nemu bojovať".

Hovorca Svätej stolice Federico Lombardi: "Tým najostrejším spôsobom odsudzujeme akúkoľvek formu vražedného šialenstva, nenávisti, terorizmu a útokov voči mieru."

Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu: "Hlboko zdieľame bolesť francúzskeho ľudu... Budeme pokračovať v boji proti teroristom. Terorizmus je predovšetkým znásilnením humanity a univerzálnych hodnôt."

Maďarský prezident János Áder: "Tento zákerný atentát posilňuje naše spoločné presvedčenie, že... musíme urobiť všetko pre to, aby životy mierumilovných ľudí nemohli nikde ohrozovať sily teroru a ničenia".

Miloš Zeman, prezident ČR, na svojom facebookovom profile: "V súvislosti s terorom vo francúzskom Nice vyjadrujem hlbokú ľútosť a sústrasť rodinám obetí. Ide už o celú sériu týchto útokov, ktorá by mala viesť k rozhodnejšiemu postupu proti teroristom."

Kuvajtský emir Sabáh Ahmad Džábir Sabáh: "(Útok z Nice) je v rozpore s učením všetkých náboženstiev a s všeľudskými hodnotami. Podporujeme všetky bezpečnostné opatrenia, ktoré Francúzsko príjme na ochranu pred terorizmom." 

Viac o téme: Angela MerkelováFrancúzskoDonald TrumpBarack ObamaDonald TuskJános ÁderHillary ClintonováNice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu