Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Posun v katastrofe airbusu EgyptAir: Našiel sa kľúčový záznam rozhovoru pilota!

Spomienka na zosnulých z lietadla. Zobraziť galériu (3)
Spomienka na zosnulých z lietadla. (Zdroj: SITA/AP)

KÁHIRA - Tím pátrajúci po havarovanom lietadle spoločnosti Egyptair dostal od gréckych úradov radarové informácie a záznam konverzácie posádky s dispečermi. Povedal to dnes Ajman Mukaddam, šéf egyptského úradu pre objasňovanie leteckých nehôd. Stroj so 66 ľuďmi na palube na linke Paríž-Káhira sa zrútil minulý štvrtok do Stredozemného mora krátko po opustení gréckeho vzdušného priestoru. Príčina nehody zatiaľ nie je známa.

Nová desivá teória o páde airbusu môže ovplyvniť budúcnosť letectva: Zničil MS804 meteor?

Mukaddam citovaný agentúrou Reuters oznámil, že v oblasti piatich kilometrov štvorcových sa pátra po lokátore, ktorý by mohol pomôcť nájsť trosky.

Podľa serveru International Business Times mal Egypt od Grécka v stredu dostať kľúčové informácie týkajúce sa radarového záznamu letu a konverzácie posádky s kontrolórmi letu v čase, keď sa stroj nachádzal nad gréckym vzdušným priestorom. Mukaddaam dnes povedal, že tieto informácie už Gréci odovzdali.

Trosky lietadla.
Zobraziť galériu (3)
Trosky lietadla.  (Zdroj: SITA/AP)

Posun v katastrofe airbusu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: egypt army)

Egypt povolal k pátraniu po troskách niekoľko zahraničných firiem a Mukaddam dnes povedal, že do niekoľkých hodín sa pripojí plavidlo francúzskej spoločnosti Alseamar špecializované na vyhľadávanie trosiek v mori.

Záhad okolo zrúteného airbusu je stále viac: Pred odletom nemal žiadne technické problémy

Egyptský airbus podľa francúzskych vyšetrovateľov krátko pred pádom vyslal varovné signály o dyme na palube a o ďalších možných zlyhaniach počítačového systému. Z týchto signálov ale nie je zrejmé, čo bolo príčinou dymu.

Viac o téme: AirbusEgyptairMS804
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu