Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Dlhý rozhovor Merkelovej s tureckým prezidentom: Témou migranti sa budú zaoberať ešte aj dnes

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Nemecká kancelárka Angela Merkelová viedla pred stretnutím s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom neobvykle dlhé rozhovory so zástupcami tamojšej občianskej spoločnosti o situácii v krajine.

Na včerajšej večernej schôdzke v Istanbule boli témami politická a spoločenská situácia, Kurdi, vývoj v oblasti justície a právneho štátu, ako aj spolupráca EÚ a Turecka v utečeneckej politike, uviedli účastníci. Hovorilo sa aj o prístupových rokovaniach. Rozhovory stanovené na 60 minút trvali napokon vyše dve hodiny, informovala tlačová agentúra DPA.

Merkelová sa po prílete do Turecka stretla okrem iných s novinármi, zástupcami hospodárstva, právnikmi či aktivistami za ľudské práva. Opoziční politici ani prominentní kritici Erdogana sa na schôdzke nezúčastnili. 

Kritici obviňujú Erdogana z obmedzovania slobody tlače v Turecku a tlaku na súdnictvo. Skupiny pre ľudské práva sa okrem toho sťažujú na tvrdý postup armády na prevažne kurdskom juhovýchode krajiny. Vládu okrem toho obviňujú, že časti sýrskych utečencov neumožňuje vstup do Turecka. 

Merkelová bude viesť rozhovory s Erdoganom v pondelok popoludní, nosnou témou bude dohoda EÚ a Turecka o migrácii, ktorej hrozí stroskotanie. Predtým sa zúčastní na prvom svetovom summite OSN o humanitárnej pomoci. 

Viac o téme: MigrantiAngela MerkelováTureckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu