Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Turecko pohrozilo EÚ: Ak neuvoľníte vízový režim, vypovieme všetky vzájomné dohody

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA)

ISTANBUL – Turecko pohrozilo EÚ vypovedaním všetkých vzájomných dohôd, ak nesplní svoje sľuby ohľadne uvoľnenia vízového režimu. Podľa slov Yigita Buluta, poradcu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, pre televíziu TRT Haber "sa môže stať, že medzi Tureckom a EÚ nezostane platiť ani jedna dohoda, či už je to readmisná dohoda alebo hociktorá iná".

Požiadavku EÚ, aby Turecko zmenilo svoje protiteroristické zákony, označil Bulut za sledovanie záujmov zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK). "Európska únia úplne jednoznačne podporuje túto teroristickú organizáciu," vyjadril sa prezidentský poradca.

Erdogan krátko pred vystúpením Buluta v utorok večer povedal, že pokiaľ vo vízovom spore s EÚ nenastane pokrok, Ankara od 1. júna nebude uplatňovať dohodu o migrantoch. "Nemali by nám neustále vnucovať kritériá. Toto tu je Turecko," upozornil prezident. Bulut tieto slová označil za "nový model vo vzťahoch medzi EÚ a Tureckom".

Agentúra DPA pripomenula, že Bulut na seba už v minulosti upozornil rôznymi vyhláseniami. Napríklad v roku 2013 obvinil cudzie mocnosti zo snahy zabiť Erdogana pomocou "telekinézy". Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes na margo hrozieb z Turecka povedala, že "nemá obavy" o spoluprácu pri riešení migračnej krízy a v súvislosti s otázkou uvoľnenia vízového režimu pre tureckých občanov prebehnú ešte rokovania.

Viac o téme: TureckoEurópska úniaVízový režim
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu