Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Belgická ministerka to vzdala a odstúpila, tlak ju dostal do úzkych

Jacqueline Galantová
Jacqueline Galantová (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Belgická ministerka dopravy Jacqueline Galantová odstúpila dnes z funkcie po tom, ako sa dostala pod tlak v súvislosti so správou o bezpečnosti letísk v krajine. S odvolaním sa na belgické médiá o tom informovala agentúra Reuters.

Galantová čelila obvineniam opozície, že klamala o správe EÚ kritizujúcej nedostatočnú bezpečnosť okrem iného na bruselskom letisku dlho pred teroristickými útokmi z 22. marca tohto roka. Ministerka tvrdila, že o dôvernej správe nevedela.

Verejnoprávna televízia RTBF uviedla, že premiér Charles Michel demisiu Galantovej prijal. Michel predtým ministerku, ktorá v koaličnej vláde zastupovala jeho stranu, obhajoval s argumentom, že jej kanceláriu neinformovali o kritickej správe EÚ spred roka.

RTBF však citovala hovorcu Michelovej a Galantovej liberálneho Reformného hnutia (MR), podľa ktorého sa vo štvrtok večer objavili dokumenty ukazujúce, že Galantovej kanceláriu o správe EÚ o "vážnych nedostatkoch" v bezpečnostných opatreniach na belgických letiskách v skutočnosti upovedomili.

Viac o téme: OdstúpenieMinisterkaJacqueline Galantová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu