Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ukrajina bude trpieť ďalších 10 až 20 rokov: Dedičstvo, ktoré zostalo po bojoch, zaváňa smrťou!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEREZOVE - "Pozor míny! Neschádzajte z cesty!" varuje veľká biela tabuľa vyzdobená umrlčou lebkou na povstaleckom východe Ukrajiny. Bojuje sa tu už oveľa menej, ale míny zahrabané v zemi neprestávajú zabíjať. Prevencia sa tak podľa miestnych obyvateľov stala zásadná, píše agentúra AFP.

TOP najväčšie globálne riziká: Víťazstvo Donalda Trumpa je rovnako zlé, ako útoky teroristov

"Výstrahy sú nevyhnutné. Okolie je tak bezpečnejšie," hovorí Oľga o prvých tabuliach vyhotovených Medzinárodným výborom Červeného kríža (MVČK) ako preventívne opatrenie pri dedine Berezove, ktorá leží v "krajine nikoho" medzi ukrajinskými a povstaleckými pozíciami.

Táto dvadsaťosemročná zdravotná sestra sa desila nešťastia každý mesiac, keď sa s ťažkou taškou vracala domov na povstalecké územie od príbuzných žijúcich na druhej strane frontu.

"Mám pocit, že autobus môže každú chvíľu nabehnúť na mínu, alebo na ňu šliapne chodec kráčajúci po krajnici," zveruje sa Oľga. "Žijem v Olenivce, neďaleko od kontrolného stanovišťa separatistov, a tiež sa tam stáva, že ľudia stúpia na míny. Nie sú vôbec vidieť a nie je tam nič, čo by nás varovalo," sťažuje sa.

Konflikt v Donbase na východe Ukrajiny si za dva roky bojov vyžiadal takmer 9200 mŕtvych. Aj keď boje od vyhlásenia nového prímeria vlani v septembri výrazne zoslabli, občas dochádza k výbuchom násilia - a často k výbuchom mín, ktorými je vojnová zóna prešpikovaná, čo zhoršuje bilanciu konfliktu.

Podľa marcovej správy monitorovacej misie ochrancov ľudských práv z OSN počas troch posledných mesiacov na východe Ukrajiny prišlo o život 21 ľudí a ďalších 57 bolo zranených. Vo väčšine prípadov smrť a zranenia zavinili míny, tvrdí správa, neuvádza však presné údaje.

MVČK v snahe zmenšiť počet potenciálnych obetí začal na Ukrajine s inštaláciou veľkých varovných pútačov. Pri cestách boli až doteraz vidieť len malé tabuľky, ktoré tam umiestnili bojovníci. Prvých 15 tabúľ MVČK sa tento týždeň objavilo v okolí Berezove na sedemkilometrovom úseku cesty medzi ukrajinskými a povstaleckými stanovišťami, kde sa v poslednom pol roku odohralo 15 nešťastných udalostí spätých s mínami.

"Toto územie je nebezpečné vinou mín pozdĺž cesty," vysvetľuje Anna Šeptunovová z MVČK. "Míny a (nástražné) drôty prakticky nie sú vidieť, vodiči a chodci sa tadiaľ vydajú a vyletia do povetria," dodáva.

Kde hrozí vojna? ZOZNAM krajín, ktoré majú ku globálnemu konfliktu najbližšie

Väčšina nehôd sa podľa nej odohrala, keď autá zišli z hlavnej cesty, aby obišli iné autá stojace pred kontrolnými stanovišťami, kde bývajú kilometre dlhé fronty, čo znamená dlhé hodiny aj dni čakania.

Na začiatku februára vyletel do povetria mikrobus, ktorý sa snažil obísť frontu čakajúcu pred iným kontrolným stanovišťom, ležiacom niekoľko desiatok kilometrov odtiaľ. O život prišli traja ľudia.

Iniciatívu MVČK si miestni pochvaľujú. Podľa nich by sa bojovníci mali postarať predovšetkým o odmínovanie okolia. "Varovné pútače sú nevyhnutné, ale ešte dôležitejšie je, aby vojaci začali s odmínovaním Donbasu," mieni päťdesiatpäťročný Georgij, čakajúci v nárazníkovom pásme na svoj autobus.

Ukrajinské úrady tvrdia, že v oblasti konfliktu už zneškodnili viac ako 44.000 výbušných zariadení, avšak varujú, že úplné odstránenie nástrah v regióne potrvá desať až 20 rokov, a to ešte v prípade rýchleho urovnania konfliktu.

Viac o téme: Ukrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu