Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ukrajina si Holanďanov nezískala: Porošenko s Medvedevom odkazujú TOTO

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HAAG - Väčšina Holanďanov zúčastnených na stredajšom referende odmietla asociačnú dohodu EÚ s Ukrajinou. Po sčítaní všetkých hlasov sa ukázalo, že referendum je platné, nakoľko účasť bola vyššia ako 30 percent, informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na holandskú štátnu tlačovú agentúru ANP.

Účasť na referende dosiahla 32,2 percenta. Podľa ANP 61,1 percenta Holanďanov zúčastnených na referende odmietla asociačnú dohodu medzi EÚ a Ukrajinou, zatiaľ čo iba 38,1 percenta hlasovala za ňu. Ostatné hlasovacie lístky boli prázdne alebo neplatné.

Asociačnú dohodu Bruselu s Kyjevom ratifikovalo už 27 členských krajín EÚ i Ukrajina. V Holandsku ju podpísala vláda, ktorej postup v prípade negatívneho výsledku plebiscitu nie je zrejmý. Výsledky referenda však pre ňu nie sú právne záväzné.

Plebiscit v Holandsku je výsledkom úsilia euroskeptických iniciatív, ktoré si ho vynútili zozbieraním 400.000 podpisov. Sľubovali si od neho predovšetkým vyslanie jasného protiúnijného signálu. Kým stúpenci dohody pripomínali nové možnosti v hospodárskej oblasti, predovšetkým vďaka dohode o voľnom obchode, kritici vidia v dohode prvý krok na ceste k plnoprávnemu členstvu Ukrajiny v EÚ.

V utorok večer sa predstavitelia šiestich najväčších parlamentných strán stretli v televíznej debate venovanej spornému referendu. Všetci zdôraznili, že vláda by mala brať výsledky referenda "vážne", ak bude prekročená 30-percentná účasť.

Šéf holandskej Strany práce Diederik Samsom upozornil, že prípadný negatívny výsledok referenda povedie k "otváraniu šampanského" v Moskve. "Rusko bude ťažiť z našej roztrieštenosti a povedie to k tomu, že Ukrajina sa bude musieť viac zamerať na Rusko," upozornil Samsom.

Reakcia Porošenka na seba nenechala dlho čakať

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že Ukrajina bude pokračovať v proeurópskom kurze aj napriek výsledku referenda v Holandsku, ktorého občania v stredajšom referende odmietli asociačnú dohodu EÚ s Ukrajinou. Vo svojom vyhlásení počas návštevy v Tokiu Porošenko prízvukoval, že referendum malo výlučne konzultatívny charakter. Podľa agentúry Reuters sa Porošenko snažil marginalizovať význam referenda, ktoré je nezáväzné, pričom však uviedol, že Ukrajina ho berie na vedomie.  

Vyhlásil, že skutočným cieľom organizátorov plebiscitu nebolo poznať názor občanov Holandska na dohodu o pridružení medzi Ukrajinou a Európskou úniou, ale "bol to útok na jednotu Európy, útok na šírenie európskych hodnôt". Podľa Porošenka o tom svedčila aj diskusia, ktorá sa konala pred referendom.

Podľa agentúry UNIAN Porošenko vyjadril presvedčenie, že strategicky táto udalosť nie je prekážkou pre približovanie sa Ukrajiny k Európe. Vyhlásil, že Ukrajina bude pokračovať v implementácii dohody o pridružení a vytvorí podmienky pre zónu voľného obchodu s Európskou úniou. Tieto faktory označil za "cestu k modernizácii ukrajinského štátu a posilneniu jej nezávislosti".

Mnohí ukrajinskí politici sú presvedčení, že ich krajina si zaslúži zmluvu, a poukazujú na pokrok pri harmonizácii zákonov svojej krajiny s právnymi normami EÚ dosiahnutý od roku 2014, keď bol po masových demonštráciách zosadený proruský prezident Viktor Janukovyč a jeho vláda.

Výsledky nenechali chladným ani Medvedeva

Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes označil výsledky holandského referenda o asociačnej zmluve medzi Ukrajinou a EÚ za "indikátor vzťahu Európanov k ukrajinskému politickému systému". Medvedev to uviedol vo svojej správe na sociálnej sieti Twitter v reakcii na výsledok referenda v Holandsku, ktorého občania v stredu odmietli asociačnú dohodu EÚ s Ukrajinou, informovala agentúra TASS.


Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že Ukrajina berie na vedomie výsledky referenda v Holandsku, ale bude pokračovať v proeurópskom kurze a v implementácii dohody o pridružení a vytvorí podmienky pre zónu voľného obchodu s Európskou úniou. Porošenko tiež prízvukoval, že referendum malo výlučne konzultatívny charakter, a vyhlásil, že skutočným cieľom organizátorov plebiscitu nebolo poznať názor občanov Holandska na dohodu o pridružení medzi Ukrajinou a Európskou úniou, ale "bol to útok na jednotu Európy, útok na šírenie európskych hodnôt". Podľa Porošenka o tom svedčila aj diskusia, ktorá sa konala pred referendom.

Predseda ukrajinského parlamentu Volodymyr Hrojsman označil dnes výsledky referenda v Holandsku za "znepokojujúci signál" pre Ukrajinu. Upozornil, že Ukrajina má "len jediný spôsob, ako môže obhájiť svoju európsku budúcnosť, a to napraviť chyby - dať jasný signál občanom Ukrajiny i medzinárodnému spoločenstvu, že stále ideme cestou európskych reforiem"Vo svojom príspevku na sociálnej sieti Facebook Hrojsman vyjadril presvedčenie, že "Ukrajina bude súčasťou jednotnej Európy bez ohľadu na ťažkosti vnútri krajiny i na súčasné problémy EÚ".

Viac o téme: UkrajinaDmitrij MedvedevPetro PorošenkoEurópska ÚniaAsosiačná dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu