Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nie každý ustojí politickú satiru: Turecký líder to neprekúsol, toto VIDEO je škandál!

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP)

ANKARA - Turecko si minulý týždeň predvolalo nemeckého veľvyslanca v Ankare Martina Erdmanna. Dôvodom tohto kroku bol satirický príspevok v relácii "extra 3" regionálnej televízie NDR, ktorú 17. marca odvysielala aj celoštátna nemecká stanica ARD, informoval v pondelok večer na svojej stránke spravodajský týždenník Der Spiegel.

Erdmanna si turecké ministerstvo zahraničných vecí predvolalo v utorok. Diplomat musel vysvetľovať svoje účinkovanie v pesničkovom klipe uťahujúcom si z tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. 

Klip je poskladaný so záberov zachytávajúcich Erdogana pri rôznych príležitostiach. Pesnička s refrénom "Erdowie, Erdowo, Erdowahn" obsahuje napríklad aj text "Er lebt auf großem Fuß, der Boss vom Bosporus" ("žije si na vysokej nohe, boss z Bosporu"). Túto pasáž sprevádzajú zábery Erdoganovho nového paláca, ktorý bol kritizovaný pre svoju veľkosť a nákladnosť. 

Pri záberoch zatýkania novinára a razie v redakcii novín znie nasledujúci text: "Ein Journalist, der irgendwas verfasst, was Erdogan nicht passt, ist morgen schon im Knast", v preklade "Novinár, ktorý napíše niečo, čo Erdoganovi nesedí, je zajtra vo väzení". 

Počas záberov z rokovania medzi tureckým prezidentom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, na ktorých si obaja potriasajú rukami, počuť slová "Sei schön charmant, denn er hat Dich in der Hand" - "buď krásne očarujúca, pretože ťa má v rukách". 

Časopisu Spiegel sa v pondelok nepodarilo získať reakciu nemeckého ministerstva zahraničných vecí na vypočutie veľvyslanca. Turecké justičné orgány a polícia postupujú tvrdo voči otvorenej kritike Erdogana. Prezident cez veľkonočný víkend kritizoval prítomnosť zahraničných diplomatov na piatkovom otvorení procesu s novinármi Canom Dündarom a Erdemom Gülom z denníka Cumhuriyet. Okrem Erdmanna prišiel aj britský generálny konzul Leigh Turner. Ten v sobotu na Twitteri napísal, že Turecko sa musí rozhodnúť, akou krajinou chce byť. Erdogan deň na to reagoval, že Turner týmto prekročil hranicu a takéto správanie by inde nebolo tolerované. 

Dundar a Gül sú kvôli článku o dodávkach zbraní tureckej tajnej služby islamistom v Sýrii obvinení zo špionáže a prezradenia štátneho tajomstva. Trestné oznámenie na oboch novinárov podal samotný Erdogan. Hrozí im doživotný trest odňatia slobody. 
 

Viac o téme: Recep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu