Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Katolícke Taliansko prijalo kontroverzný zákon: Sme rozzúrení, odkazujú homosexuáli

Ilustračná foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračná foto (Zdroj: SITA)

RÍM - Taliansky senát dnes schválil kontroverzný návrh zákona o registrovanom partnerstve homosexuálov.

Vláda premiéra Mattea Renziho s ním spojila hlasovanie o dôvere. Kvôli odporu vo vlastnej stredoľavicovej koalícii ale musel premiér normu značne oklieštiť. Teraz návrh zákona zamieri do dolnej komory parlamentu.

Renziho vláda si dala za úlohu zákon presadiť a skoncovať s postavením Talianska ako jednej z posledných európskych krajín, kde je partnerstvo osobám rovnakého pohlavia upierané.

Matteo Renzi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Aby zákon presadil napriek odporu niektorých členov svojej koaličnej vlády, spojil Renzi v komore hlasovanie o norme s vyslovením dôvery kabinetu. Vypustil ale zároveň tú časť zákona, ktorá by homosexuálom dovoľovala adoptovať partnerových biologických potomkov. Na poslednú chvíľu zmizla tiež povinnosť vernosti partnerovi, ktorá by podľa katolíckej cirkvi odkazovala na rovnosť registrovaného partnerstva s manželstvom.

Naopak vzájomná vyživovacia povinnosť partnerov, možnosť poberať vdovský alebo vdovecký dôchodok, udelenie občianstva partnerovi zo zahraničia, právo navštevovať partnera v nemocnici či možnosť prijať partnerovo priezviska v norme zostali.

"Zdravý sedliacky rozum zvíťazil," uviedol minister vnútra Angelino Alfano, ktorý vo vláde zastupuje koaličnej Novú centristickú pravici (NCD), v reakcii na vyčiarknutie pasáže o adopcii. Zamedzilo sa tým podľa neho "antropologickej revolúcii proti prírode". Premiér Matteo Renzi naopak rozhodnutie Senátu privítal. "Tento deň vstúpi do análov tejto vlády a do dejín tejto krajiny," uviedol na facebooku.

Sme bez seba od zlosti, odkazujú zástupcovia komunity

"Sme bez seba od zlosti, rozzúrení a sklamaní," uviedla zástupkyňa hnutia Dúhové rodiny Marilena Grassadoniaová. "Nečakali sme tridsať rokov na niečo také," odsúdilo oklieštenú novelu v tlačovom vyhlásení aj združenie asi tridsiatich organizácií bojujúcich za práva homosexuálov. Jej autori sľúbili ukázať svoje "rozhorčenie v uliciach, na súdoch a u (volebných) urien". Veľká demonštrácia na podporu práv sexuálnych menšín je v Ríme naplánovaná už na 5. marca. Zákon nevylučuje priznanie rodičovských práv partnerovi rovnakého pohlavia súdnou cestou od prípadu k prípadu, ako tomu bolo aj doteraz.

Pre návrh novej normy sa nakoniec vyjadrilo 173 senátorov, proti ich bolo 71. Senátori Hnutie piatich hviezd hlasovanie bojkotovali. Zákonom sa teraz bude zaoberať Poslanecká snemovňa. Konečné schválenie očakáva vláda do dvoch mesiacov.

Téma registrovaných partnerstiev Taliansku rozdelilo na dva približne rovnako veľké tábory; debatu pritom silne ovplyvňuje odpor katolíckej cirkvi proti tejto forme partnerstva, aj keď sám pápež proti nemu až tak vyhranene nevystupuje. V posledných mesiacoch sa v krajine uskutočnila séria demonštrácií za účasti desaťtisícov stúpencov aj odporcov registrovaného partnerstva. Renzi nedávno katolícku cirkev vyzval, aby nezasahovala do práce parlamentu.

Viac o téme: HomosexuáliLGBTMatteo Renzi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu