Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Putin priznal, ako chce vyriešiť krízu v Sýrii: Jednanie s večným rivalom

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko chce vyriešiť krízu v Sýrii pomocou politických a diplomatických nástrojov, povedal dnes ruský prezident Vladimir Putin. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov predtým, po odmietnutí ruského návrhu rezolúcie v Bezpečnostnej rade OSN, uviedol, že Rusko bude naďalej pomáhať sýrskej vláde v boji proti teroristom. Moskva chcela prostredníctvom rezolúcie presadiť zákaz cezhraničných útokov na sýrske územie, čo bolo namierené proti tureckému ostreľovaniu sýrskych Kurdov. V rámci rokovaní o prímerí v Sýrii spolu dnes telefonicky hovorili ruský minister zahraničia Sergej Lavrov a jeho americký náprotivok John Kerry.

"Akékoľvek spory sme sa vždy snažili riešiť výlučne politickými a diplomatickými prostriedkami. Budeme o to usilovať aj v tomto prípade," povedal Putin podľa agentúry Reuters vojenským činiteľom v Kremli.

V návrhu ruskej rezolúcie síce nikto nebol menovaný, jeho prijatie by však znamenalo, že Turecko by muselo ukončiť ostreľovanie sýrskeho pohraničia u svojej hranice. Peskov vyhlásil, že Rusko útoky tureckého delostrelectva považuje za "neprijateľné". "Môžeme len vyjadriť poľutovanie, že návrh nebol prijatý," povedal Peskov.

Sýrska opozícia bude súhlasiť s prímerím pod jednou podmienkou: Toto je ona

Z pätice stálych členov Rady bezpečnosti s právom veta boli proti návrhu Francúzsko, USA a Británia. Západné štáty požadujú, aby aj Rusko ukončilo bombardovanie cieľov v Sýrii. To dnes Peskov vylúčil, keď povedal, že Moskva bude v boji proti terorizmu Damasku ďalej pomáhať. "Rusko pokračuje vo svojej politike zameranej na pomoc a podporu sýrskej armády v jej ofenzíve proti teroristom," povedal.

Turecko už týždeň bombarduje sýrske územie v snahe zastaviť postup sýrskych kurdských milícií, ktoré bojujú hlavne v provincii Halab. Sýrska vláda dnes vydala vyhlásenie, v ktorom turecké útoky označuje za "poburujúce porušenie" medzinárodného práva a Turecko obviňuje z páchania zločinov na Sýrčanov.

Lavrov a Kerry dnes telefonicky hovorili o tom, ako zabezpečiť prímerie, ktoré nebude zahŕňať "bojové operácie proti teroristickým skupinám", uviedlo ruské ministerstvo zahraničia. Lavrov podľa agentúry RIA zdôraznil, že Turecko musí zastaviť "provokačné akcie, ktoré porušujú územnú celistvosť Sýrie". Obaja ministri podľa Moskvy uviedli, že na zabezpečenie prímeria v Sýrii je potrebná rusko-americká vojenská koordinácia.

V Ženeve sa rokuje o prímerí, ktorým sýrska opozícia podmieňuje návrat k prerušeným mierovým rokovaniam. Podľa zdroja blízkeho rokovaniu a citovaného agentúrou Reuters opozícia súhlasí s 2-3 týždňovým prímerím. Podmieňuje ho ale tým, že okrem radikálov z Daeš, ktoré prímerie nebude zahŕňať, ho podporia všetci, ktorí v Sýrii bojujú. Prímerie by potom mohlo byť obnovované. K ďalším podmienkam opozície patrí ukončenie obliehania miest a dedín, otvorenie koridorov pre humanitárnu pomoc a prepustenie väzňov.

Mierové rozhovory sprostredkovala OSN. Začali v januári, ale od 3. februára sú prerušené. Pokračovať mali 25. februára, avšak splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura už naznačil, že sa tento termín asi nepodarí dodržať.

Ankara cezhraničné útoky proti kurdským ozbrojencom označuje za "sebaobranu" a rada by začala tiež pozemnú ofenzívu. Nechce ale poslať do Sýrie armádu sama a usiluje o zostavenie koalície. Turecko kritizoval Medzinárodný výbor Červeného kríža. Ankara podľa neho útočí na sýrsku provinciu Halab, avšak odmieta otvoriť hranicu pre utečencov a prijala len niekoľko ťažko ranených.

Viac o téme: SýriaVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu