Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rusko bude v boji proti teroristom pokračovať: Sýria odsudzuje turecké útoky

Rusko bude v náletoch na Sýriu pokračovať.
Rusko bude v náletoch na Sýriu pokračovať. (Zdroj: SITA)

MOSKVA/DAMASK - Rusko bude naďalej pomáhať sýrskej vláde v boji proti teroristom. Povedal to dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, a zároveň vyjadril poľutovanie nad odmietnutím rezolúcie navrhovanej Ruskom v Bezpečnostnej rade OSN. Moskva chcela prostredníctvom rezolúcie presadiť zákaz cezhraničných útokov na sýrske územie. Nikto síce v texte nebol menovaný, ale jeho prijatie by znamenalo, že Turecko by muselo ukončiť ostreľovanie sýrskeho pohraničia pri svojej hranici.

Peskov dnes vyhlásil, že Rusko tieto útoky tureckého delostrelectva považuje za "neprijateľné". "Môžeme len vyjadriť poľutovanie, že návrh nebol prijatý," povedal Peskov. Z pätice stálych členov BR s právom veta boli proti návrhu Francúzsko, USA a Británia. Západné štáty požadujú, aby aj Rusko ukončilo bombardovanie cieľov v Sýrii.

To dnes Peskov vylúčil, keď povedal, že Moskva bude v boji proti terorizmu Damasku ďalej pomáhať. "Rusko pokračuje vo svojej politike zameranej na pomoc a podporu sýrskej armády v jej ofenzíve proti teroristom," povedal. 

Sýria odsúdila ostreľovanie svojho územia tureckým delostrelectvom 

Turecké delostrelectvo údajne opäť ostreľovalo niektoré oblasti v severosýrskej provincii Aleppo, čo Sýria odsúdila ako "hanebné porušenie" medzinárodného práva. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie sýrskej vlády.

Vo vyhlásení, ktoré zverejnila sýrska tlačová agentúra SANA, Sýria obvinila Turecko, že delostreleckou paľbou namierenou na niektoré oblasti ležiace v provincii Aleppo spáchala "zločiny" proti ľudskosti. Vo vyhlásení sýrskej vlády sa tiež uvádza, že pri ostreľovaní utrpelo v mestách Tall Rifaat a Málikija zranenia viacero civilistov.

Turecko tento týždeň viackrát ostreľovalo pozície kurdských povstalcov v Sýrii, čo zdôvodnilo svojím právom na sebaobranu, ako aj tým, že ide o odvetu za ostreľovanie tureckého územia zo Sýrie. Predstavitelia kurdských povstalcov v Sýrii však tvrdenia o ostreľovaní tureckého územia popierajú.

Ankara útoky označuje za sebaobranu a považovala by za účinné začať aj pozemnú ofenzívu. Nechce ale poslať do Sýrie armádu sama, usiluje o zostavenie koalície. Turecko kritizoval tiež Medzinárodný výbor Červeného kríža za to, že síce útočí na sýrsku provincii Halab, avšak odmieta otvoriť hranicu pre utečencov a prijalo len niekoľko ťažko ranených.

Viac o téme: NáletyRuskoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu