Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

V Británii to vrie, na vine sú deti zo Slovenska: Bitky v škole a nočné ulice ako vo vojne!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Britské médiá informujú o nepokojoch, ktoré vypukli v meste Crewe v britskom grófstve Cheshire po tom, čo minulý týždeň došlo v jednej zo škôl k bitke medzi anglickými a slovenskými žiakmi. Incident bol natoľko vážny, že musela zasahovať polícia a britskí rodičia sa teraz boja o svoje deti. Údajne ich Slováci šikanovali a nútili ich, aby sa im klaňali. Niektorí dokonca hovoria o tom, že sa mali dievčatám vyhrážať znásilnením.

Poplach vo Švajčiarsku: Sýrsky sexnásilník na úteku, z väzenia ho oslobodila zaľúbená dozorkyňa

K ruvačke prišlo minulý týždeň v stredu cez obednú prestávku na ihrisku. Slovenskí študenti na škole Sira Williama Staniera podľa informácií niektorých z rodičov mali stáť na stoloch a žiadať od anglických detí, aby sa im klaňali, pretože oni to tu riadia. Okrem toho sa vyhrážali anglickým dievčatám, že ich znásilnia, čo samozrejme vyprovokovalo niektorých anglických chlapcov a strhla sa bitka.

Britské médiá uvádzajú, že do zvady bolo zapojených šesť študentov, z toho traja Slováci a traja Angličania, ktorí boli nakoniec zo školy vylúčení. Jedno z nich malo byť dievča. Hovorí sa však aj o tom, ako pri bitke bola istá žiačka oskalpovaná, keď jej ktosi vytrhol vlasy. Na chodbách v tej chvíli zavládol zmätok, učitelia sa so študentmi zamykali v triedach a pedagóg, ktorý sa snažil útočníkov od seba odtrhnúť, bol zranený. Napokon bola do školy privolaná polícia.

V Crewe narastá rasové napätie medzi migrantmi z východnej Európy a Angličanmi, pričom jeden z obyvateľov sa vyjadril, že ide o "sud pušného prachu". V reakcii na stredajší incident minulý piatok partia približne 40 až 50 britských mladíkov hliadkovala v meste, pričom mala na sebe oblečené mikiny, šatky cez tvár a vyzerala byť pripravená na útok. Predtým, ako zasiahla polícia, mierili podľa svedkyne k štvrti Derby Docks, ktorá je známa tým, že práve tu žijú Poliaci či Slováci.

Britskí mladíci v uliciach

Znepokojení rodičia teraz žiadajú odstúpenie riaditeľa školy Jasona Frasera, ktorý podľa nich zatváral oči pred konfliktmi, ktoré v škole vznikali a snažil sa skrývať pravdu o tom, čo sa skutočne stalo. Ich deti nie sú podľa nich v bezpečí. Napríklad na dievčenskom WC sa má nachádzať nápis "Smrť Angličanom". Niektorí sú dokonca presvedčení o tom, že Slováci mali pre sebe zbrane, ako napríklad nože či skrutkovače.

Polícia incident zo stredy potvrdila, ale uvádza, že vyhrážky znásilnením sú iba čisté špekulácie, rovnako aj vyjadrenia o prítomnosti zbraní. Jason Fraser vo vyhlásení pre express.co.uk uviedol: "Chceli by sme zdôrazniť, že veľa povestí, ktoré kolujú po sociálnych sieťach, nie je pravdivých, ako potvrdila polícia." Ďalej apeloval na každého rodiča, ktorý má nejaké obavy alebo otázky, aby sa s ním stretol osobne. "Budeme vždy podporovať význam tolerancie a súdržnosť komunity," dodal s tým, že ich najdôležitejšia úloha je poskytnúť prvotriedne vzdelanie mladým ľuďom v Crewe.

Kvôli obavám z rastúceho rasového napätia bola zvolaná mimoriadna schôdza za účasti polície, komunitných lídrov a členov rady v snahe zastaviť akúkoľvek eskaláciu násilia. Člen rady Damian Bailey, ktorý sa zúčastnil rokovania, uviedol, že pre Crewe, ktoré má rastúcu slovenskú populáciu, sú to "ťažké časy". "Napätie je pomerne vysoké. Buble pod povrchom a teraz musíme všetci ťahať za jeden povraz a nájsť spôsob, ako udržať komunitu pohromade," dodal.

Viac o téme: DetiBitkaPrisťahovalciCrewe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu