Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

KĽDR stupňuje napätie a ešte viac vyostruje konflikt: Južná Kórea nám vyhlásila vojnu!

Vodca KĽDR Kim Čong-un
Vodca KĽDR Kim Čong-un (Zdroj: Kona Watch, Twitter)

SOUL - Severná Kórea dnes vyhlásila, že okamžite deportuje všetkých Juhokórejčanov zo spoločného priemyselného parku Kesong a zmrazí všetky aktíva v ňom pôsobiacich juhokórejských spoločností. Pchjongjang tiež oznámil, že z Kesongu sťahuje všetkých svojich pracovníkov a prerušuje dve kľúčové cezhraničné komunikačné linky. Kontrolu nad komplexom prevezme severokórejská armáda, uviedla agentúra AP.

Uvedené kroky KĽDR sú reakciou na rozhodnutie Južnej Kórey, ktorá v stredu oznámila úplné pozastavenie svojich aktivít v tejto priemyselnej zóne ležiacej neďaleko rovnomenného severokórejského pohraničného mesta.

Vyhlásenie, ktoré zverejnila severokórejská agentúra KCNA, označuje rozhodnutie Južnej Kórey za "nebezpečné vyhlásenie vojny".

Soul pozastavil svoje aktivity v Kesongu v reakcii na nedávny severokórejský jadrový test a vypustenie rakety dlhého doletu. Juhokórejské spoločnosti začali už dnes zatvárať svoje prevádzky a urýchlene z nich sťahovať stovky zamestnancov. 

Priemyselný komplex Kesong, otvorený v roku 2004, bol posledným fungujúcim symbolov procesu zbližovania oboch kórejských štátov. Pre komunistickú KĽDR tento projekt predstavoval významný zdroj príjmov v tvrdej mene.

V zóne doposiaľ vyvíjalo činnosť vyše 120 juhokórejských firiem, ktoré zamestnávali viac ako 54.000 severokórejských pracovníkov. 

Južná Kórea posilnila vojenské opatrenia v pohraničí pre prípad provokácií KĽDR

Južná Kórea posilnila svoje vojenské zložky v pohraničí pre prípad možných provokácií zo strany KĽDR. Opatrenie súvisí s aktuálnym nárastom napätia vyvolaným uzavretím spoločného priemyselného parku Kesong, uviedla juhokórejská agentúra Jonhap. 

Ministerstvo obrany v Soule zatiaľ pravdivosť tejto informácie nepotvrdilo. Agentúra Jonhap s odvolaním sa na nemenovaný vojenský zdroj napísala, že Južná Kórea posilnila svoje ozbrojené zložky v západnom úseku spoločnej hranice a uviedla ich do stavu zvýšenej pohotovosti. 

K týmto opatreniam Soul údajne pristúpil v reakcii na najnovšie hrozby Pchjongjangu, ktorý vyhlásil, že okamžite deportuje všetkých Juhokórejčanov pôsobiacich v Kesongu a stiahne z neho vlastných pracovníkov. Súčasne avizoval, že zmrazí všetky aktíva juhokórejských spoločností vyvíjajúcich činnosť v Kesongu a preruší dve kľúčové cezhraničné komunikačné linky.

Južná Kórea v stredu oznámila úplné pozastavenie svojich aktivít v tejto priemyselnej zóne ležiacej neďaleko rovnomenného severokórejského pohraničného mesta. Tento krok bol reakciou na nedávny severokórejský jadrový test a vypustenie rakety dlhého doletu.

Juhokórejské spoločnosti začali už dnes zatvárať svoje prevádzky a urýchlene z nich sťahovať stovky zamestnancov.

Senát jednomyseľne hlasoval za sprísnenie sankcií voči Severnej Kórei

Americký Senát v stredu jednomyseľne hlasoval za návrh na sprísnenie sankcií voči Severnej Kórei za jej jadrový program, stav ľudských práv a kybernetické aktivity, informovala agentúra Reuters.

Snemovňa reprezentantov schválila podobný návrh ešte v januári. Rozdiely medzi návrhmi oboch komôr Kongresu sa podľa očakávania rýchlo vyriešia. Demokrati v Senáte očakávajú, že prezident Barack Obama zákon podpíše.

Kongres sa dožaduje akcie odvtedy, čo Pchjongjang v januári vykonal jadrovú skúšku. Výzvy zosilneli po nedávnom vypustení severokórejskej rakety s družicou na pozorovanie Zeme.

Podľa návrhu Senátu by sa sankcie vzťahovali na kohokoľvek, kto sa angažuje, uľahčuje alebo prispieva k šíreniu severokórejských zbraní hromadného ničenia a súvisiacich materiálov, k porušovaniu ľudských práv v tejto krajine, či k aktivitám, ktoré podkopávajú kybernetickú bezpečnosť. Sankcie by zahŕňali zhabanie majetku, zákaz udeľovania víz a odopretie štátnych kontraktov.

Viac o téme: KĽDRJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu