Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Šéf ruskej diplomacie rozhodol tvrdo: S náletmi neskončíme, kým neporazíme Daeš

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA)

DAMASK/MOSKVA – Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyhlásil, že Rusko nevidí dôvod na ukončenie svojich náletov v Sýrii. Vysvetlil, že cieľom týchto operácií je porážka teroristických organizácií Daeš a Front an-Nusra.

"Nevidím žiadny dôvod, prečo by nálety mali prestať, kým teroristi nie sú porazení," vyhlásil dnes Lavrov počas návštevy v Maskate, metropole sultanátu Omán. Rusko začalo letecké údery na ciele v Sýrii 30. septembra. Tvrdí, že mieri na islamistov, kritici však Moskvu podozrievajú z toho, že jej ide najmä o podporu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, a preto útočí aj na umiernených povstalcov, z ktorých časť je podporovaná Západom.

Ruské lietadlá počas svojej misie v Sýrii využívajú leteckú základňu Humajmím v sýrskej provincii Lázikíja. Lavrov sa pre agentúru TASS vyjadril, že postoj viacerých delegátov sýrskej opozície na mierových rokovaniach v Ženeve je "krátkozraký", keď podmieňujú začiatok rozhovorov sériou ultimát zahŕňajúcich ukončenie ruských náletov v Sýrii.

"Zdá sa mi, že niektorí príslušníci opozície, ktorá sa vytvorila na základe zoznamu v (saudskoarabskom) Rijáde, sú príliš rozmaznaní niektorými (svojimi) darcami, napríklad Tureckom, keď zablokovali účasť kurdských zástupcov na rokovaniach," vyhlásil Lavrov. Pripomenul, že podľa pôvodnej dohody mali byť ženevské rokovania bezpodmienečné a inkluzívne.

Šéf ruskej diplomacie uviedol, že rozpory panujú aj v tzv. lausanneskej skupine sýrskej opozície, ktorá tiež prichádza s "ultimátami, ktoré nemajú nič spoločné so ženevským komuniké a rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN č. 2254".

Najvyšší predstavitelia EÚ pomôžu v Londýne hľadať dlhodobé riešenia pre Sýriu

Európska komisia dnes potvrdila, že vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová, eurokomisár pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn a eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Christos Stylianidis sa vo štvrtok zúčastnia v Londýne na medzinárodnej konferencii s názvom Podpora Sýrie a regiónu.

Konferenciu pripravila Británia v spolupráci s Nemeckom, Nórskom, Kuvajtom a Organizáciou Spojených národov. Na konferenciu bolo pozvaných vyše 70 šéfov vlád a hláv štátov. Do Londýna spoločne so šéfkou európskej diplomacie a dvoma eurokomisármi pocestuje aj predseda Európskej rady Donald Tusk a predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. Všetci uvedení budú na londýnskej konferencii zastupovať EÚ, aby opätovne potvrdili solidaritu s ľuďmi zo Sýrie a z okolitých susedných krajín, ktoré boli poznačené prílivom utečencov zo Sýrie.

Komisia pripomenula, že EÚ je hlavným darcom v rámci celosvetovej reakcie na krízu v Sýrii, pričom poskytuje podporu priamo pre Sýrčanov v ich krajine rozvrátenej občianskou vojnou, ako aj pre sýrskych utečencov v susedných krajinách.

Konferencia sa koná v kontexte zvýšeného medzinárodného úsilia nájsť politické riešenie konfliktu v Sýrii, ktorý v marci vstúpi do svojho šiesteho roka. Päťročný občiansky konflikt si podľa odhadov OSN vyžiadal vyše 250.000 obetí na životoch. Vojna spôsobila, že 18 miliónov ľudí potrebuje pomoc. Okolo 6500.000 Sýrčanov sú vnútorní vysídlenci a 4,6 milióna obyvateľov Sýrie bolo nútených utiecť do susedných krajín.

Cieľom londýnskej konferencie pre Sýriu a širší región je zvoliť iný prístup, o aký sa snažila predchádzajúca konferencia v Kuvajte zameraná na krízu v Sýrii. Účastníci konferencia sa pokúsia nájsť riešenia pre dlhodobejšiu stabilizáciu Sýrie a jej susedných krajín, ktoré hostia vysoký počet sýrskych utečencov.

Tento dokument počíta s vytvorením delegácie zastupujúcej všetky prúdy sýrskej opozície, ako aj so začatím diskusie o vytvorení jednotného frontu na boj proti teroristickým formáciám. Zahŕňa tiež zastavenie paľby, riešenie humanitárnych problémov a návrhy politických reforiem, a to na základe súhlasu oboch strán sýrskeho konfliktu.

Lavrov dnes uviedol, že pokiaľ ide o zastavenie paľby, Rusko má pragmatické návrhy, o ktorých rokovalo s USA, a prediskutuje ich aj s podpornou skupinou na schôdzke v Mníchove 11. februára. Kľúčovým predpokladom pre zastavenie paľby je ukončenie pašovania cez sýrsko-tureckú hranicu, čím sa utne podpora pre povstalcov, zdôraznil Lavrov. Upozornil, že bez splnenia tejto podmienky bude zastavenie paľby len sotva možné.

Viac o téme: RuskoSýriaSergej LavrovDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu