Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Rusko nastolilo termín prímeria v Sýrii: Američania ale za tým vidia tento dôvod!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MNÍCHOV - Rusko navrhlo nastoliť prímerie v Sýrii od 1. marca, informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov. Washington ale žiada okamžité ukončenie operácií a plný prístup humanitárnej pomoci do obliehaných miest s civilistami. Je presvedčený, že Moskva chce využiť nasledujúce tri týždne na rozdrvenie "umiernených povstaleckých skupín", povedali americké zdroje.

V Mníchove sa dnes stretnú predstavitelia USA, Ruska a ďalších krajín, aby sa pokúsili ukončiť päť rokov trvajúcu vojnu v Sýrii, ktorá pripravila o život vyše 250.000 ľudí, dodala AP.

Ruské letectvo podniká útoky v Sýrii proti organizácii Islamský štát a ďalším skupinám od 30. septembra 2015. Podľa Západu je však väčšina ruských náletov zameraná na umiernené skupiny, ktoré bojujú proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada aj Daešu.

Obeťami bojov v sýrskej provincii Aleppo sú desiatky civilistov

Desiatky civilistov sú medzi vyše 500 obeťami masívnej ofenzívy sýrskej armády podporovanej ruským letectvom, ktorá sa začala pred vyše týždňom v provincii Aleppo na severe Sýrie. Informovala o tom v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Podľa SOHR sa obeťou ruských náletov stalo 89 civilistov vrátane 23 detí, a to v oblastiach a časti mesta Aleppo pod kontrolou povstalcov.

Ďalších 12 civilistov podľa tohto centra zahynulo v časti mesta Aleppo pod kontrolou vládnych síl, a to v dôsledku odvetnej paľby povstalcov.

Od spustenia ofenzívy si boje vyžiadali 274 mŕtvych na strane povstalcov vrátane členov Frontu an-Nusra, sýrskej odnože medzinárodnej teroristickej siete al-Káida. Provládne sily prišli o 143 bojovníkov, dodalo SOHR.

Viac o téme: RuskoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu