Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Korupčné obvinenia na adresu Putina: Má tréning a prax v maskovaní bohatstva

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Tvrdenia o korupcii, ktoré v pondelok na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina vyslovil predstaviteľ amerického ministerstva financií Adam Szubin, sa podľa slov hovorcu Kremľa rovnajú "oficiálnemu obvineniu".

Szubin, ktorý je výkonným námestníkom amerického ministerstva financií pre terorizmus a finančnú špionáž, v rozhovore pre stanicu BBC uviedol, že ruský prezident má "dlhoročný tréning a prax v tom, ako maskovať svoje skutočné bohatstvo". 

"Videli sme, ako obohacuje svojich priateľov, svojich blízkych spojencov a ako marginalizuje tých, ktorých nepovažuje za priateľov, a to pomocou štátneho majetku. Či ide o energiu, či iné štátne kontrakty, smeruje ich tým, ktorým verí, že mu budú slúžiť, a vyradí tých, ktorí nebudú. To je podľa mňa obraz korupcie," tvrdil ďalej Szubin. 

"Je to oficiálne obvinenie," vyhlásil dnes Putinov hovorca Dmitrij Peskov, ktorého citovala agentúra Reuters. "Vzťahy sú momentálne v takom stave, že takéto klamstvo ich pravdepodobne viac zhoršiť nemôže," dodal. 

Rusko musí posilniť svoje protikorupčné opatrenia

Rusko musí posilniť protikorupčné opatrenia a vyrovnať sa s drobným úplatkárstvom i korupciou na najvyššej úrovni. Povedal to dnes na zasadnutí svojho kabinetu ruský prezident Vladimir Putin.

Šéf Kremľa povedal, že ruské orgány činné v trestnom konaní by mali pracovať efektívnejšie pri opätovnom získavaní majetku ukradnutého zo štátnej kasy. Dodal, že z 15,5 miliardy rubľov (asi 177 miliónov eur), ktoré mali byť vrátené, sa podarilo získať iba 558 miliónov (asi šesť miliónov eur). 

Putin sa vyjadril po tom, ako výkonný námestník amerického ministerstva financií pre terorizmus a finančnú špionáž Adam Szubin v pondelňajšom rozhovore pre stanicu BBC uviedol, že ruský prezident má "dlhoročný tréning a prax v tom, ako maskovať svoje skutočné bohatstvo". Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na to dnes reagoval slovami, že tieto vyjadrenia sa rovnajú "oficiálnemu obvineniu". 

Medzinárodné inštitúcie, opoziční politici a miestni aktivisti ruskú vládu často kritizujú za domácu korupciu. Putin sa vo vystúpení k takejto kritike nevyjadril, povedal však, že protikorupčné opatrenia Ruska sú v súlade s medzinárodnými normami. 

Viac o téme: Vladimir PutinAdam Szubin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu